Single shot hit probability computation for air defense based on error analysis
Hava savunması için hata analizine dayalı tek atışta vuruş olasılığı hesabı
- Tez No: 201756
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR EVİN ÖZDEMİREL, PROF. DR. LEVENT KANDİLLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava Savunma, Tek Atısta Vurus htimali, Hata Analizi, Monte Carlo Benzetimi, Atıs Kontrol Sistemi, Air Defense, Error Analysis, Fire Control System, Monte Carlo Simulation, Single Shot Hit Probability
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Tezde, bir atıs kontrol sisteminin tek atısta vurus ihtimalinin (TAV ) hesaplanması için hata analizi temelli bir yöntem önerilmistir. Önerilen yöntemde, üç boyutlu uzayda konumlanmıs bir silah ve bir tehdit dikkate alınmaktadır. Bu silah ve tehdit birbirlerine göre hareketli veya sabit olabilir. Yöntem çevresel sartların degisimini de hesaba katar. Yöntemin, modellemede ve benzetimde kullanıma uygun olması yanında atıs kontrol sistemlerinin yukarıdan asagı tasarımlarını daha az maliyetle gerçeklestirmek amacı ile de kullanılabilir. Önerilen bu yöntem özel bir atıs kontrol sisteminde uygulanmıstır ve TAV degerlerinin silah ve tehdit arasındaki uzaklıga baglı oldugu, dolayısıyla zaman ile degistigi gözlemlenmistir. Gülez (2007) tarafından gelistirilen silah-tehdit eslemesi ve atıs çizelgelemesi yapan sezgisel yöntemin sonuçlarını degerlendirmek üzere bir Monte Carlo benzetimi gelistirilmis ve çesitli savunma senaryoları üzerinde denenmistir. Bu sezgisel yöntem, TAV ve uçus süresi ii hesaplamalarında, önerilen yöntemi kullanmaktadır. Sezgisel yöntem ve benzetim sonuçları arasındaki farkın kullanılan senaryoya baglı oldugu gözlemlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an error analysis based method is proposed to calculate single shot hit probability (PSSH) values of a fire control system. The proposed method considers that a weapon and a threat are located in three dimensional space. They may or may not have relative motion in three dimensions with respect to each other. The method accounts for the changes in environmental conditions. It is applicable in modeling and simulation as well as in top down design of a fire control system to reduce the design cost. The proposed method is applied to a specific fire control system and it is observed that PSSH values highly depend on the distance between the weapon and the threat, hence they are time varying. Monte Carlo simulation is used to model various defense scenarios in order to evaluate a heuristic developed by Gülez (2007) for weapon-threat assignment and scheduling of weapons? shots. The heuristic uses the proposed method for PSSH and time of flight computation. It is observed that the difference between the results of simulation and heuristic depends on the scenario used. ii