Weapon-target allocation and scheduling for air defense with time varying hit probabilities
Zamana bağlı değişen vurma olasılıklarıyla hava savunması için silah-tehdit tahsisi ve çizelgelemesi
  1. Tez No: 201714
  2. Yazar: TANER GÜLEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR EVİN ÖZDEMİREL, PROF. DR. LEVENT KANDİLLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Matematik, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Industrial and Industrial Engineering, Mathematics, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Hava Savunması, Silah-Tehdit Tahsisi, Çizelgeleme, Zamana Bağlı Tek Atısta Vurma Olasılıkları, Doğrusallastırma, Air Defense, Weapon-Target Allocation, Scheduling, Time Varying Single Shot Hit Probability, Linearization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu tezde zamana göre değisken tek atısta vurma olasılıklarına (TAVO) sahip hava savunma silahlarının doğrusal yaklasan tehditlere tahsisi için matematiksel programlama ve sezgisel çözüm yöntemleri gelistirilmistir. ?lk olarak, savunulan tesislerin toplam hayatta kalma sansını maksimize etmek için doğrusal olmayan bir matematiksel model formülasyonu yapılmıstır. Daha sonra, bu modelin amaç fonksiyonu ve kısıtları doğrusallastırılmıstır. Zamana bağlı TAVO değerlerine uygun bir kapalı form yaklasımı bulunmus ve bu yaklasım doğrusal modele uyarlanmıstır. Doğrusal model değisik senaryolarla test edilmis ve sonuçlar doğrusal olmayan orijinal modelin sonuçları ile karsılastırılmıstır. Doğrusal modelin doğrusal olmayan modele göre çok daha hızlı çözüldüğü ve uygun sonuçlar verdiği gözlenmistir. Model çözümlerinden, tehditlerin silahlara yaklasması ve böylece TAVO değerlerinin yükseltilmesi için angajmanların mümkün olduğunca geç çizelgelenmesi gerektiği sonucuna varılmıstır. Bu gözlem temel alınarak, problem için bir sezgisel yapılandırma yöntemi gelistirilmistir. Bu sezgisel yöntemin çıktılarını kullanan ve eldeki çözümü iyilestirmeyi hedefleyen ikinci bir sezgisel yöntem de önerilmistir. Son olarak tüm çözüm yöntemleri kırk senaryo üzerinde test edilmistir. En hızlı iki çözüm yöntemi olan doğrusal model ve sezgisel yapılandırma, büyük bir senaryo için karsılastırılmıs ve silah-tehdit tahsis problemi için en uygun teknikler olarak önerilmistir. vii
Özet (Çeviri)
In this thesis, mathematical modeling and heuristic approaches are developed for surface-to-air weapon-target allocation problem with time varying single shot hit probabilities (SSHP) against linearly approaching threats. First, a nonlinear mathematical model for the problem is formulated to maximize sum of the weighted survival probabilities of assets to be defended. Next, nonlinear objective function and constraints are linearized. Time varying SSHP values are approximated with appropriate closed forms and adapted to the linear model obtained. This model is tested on different scenarios and results are compared with those of the original nonlinear model. It is observed that the linear model is solved much faster than the nonlinear model and produces reasonably good solutions. It is inferred from the solutions of both models that engagements should be made as late as possible, when the threats are closer to the weapons, to have SSHP values higher. A construction heuristic is developed based on this scheme. An improvement heuristic that uses the solution of the construction heuristic is also proposed. Finally, all methods are tested on forty defense scenarios. Two fastest solution methods, the linear model and the construction heuristic, are compared on a large scenario and proposed as appropriate solution techniques for the weapon-target allocation problems. v