Estimation of the height of surface breaking cracks using ultrasonic timing methods
Yüzey çatlaklarının ultrasonik zamanlama yöntemleri kullanılarak derinlik değerlendirmesi
  1. Tez No: 201761
  2. Yazar: EMRE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT DOYUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Tahribatsız muayene, NDT, Ultrason, Yüzey çatlakları, TOFD, Ultrasonik zamanlama metodları, Non destructive testing, NDT, Ultrasonics, Surface breaking cracks, TOFD, Ultrasonic timing methods
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu tezde, degisik yönelimde ve uzunluktaki yüzey çatlaklarının derinlikölçümlerindeki hassaslik ve güvenilirligin incelenmesi için iki ultrasonikzamanlama yöntemi kullanılmıstır. Ayrıca elde edilen test sonuçlarıkarsılastırılarak en iyi uygulanabilir ölçüm teknigi bulunmaya çalısılmıstır.Kullanılan yöntemler, boyuna dalgaların çatlak ucundan dagılımına dayananDagılma Uçus Zamanı Teknigi (TOFD) ve enine dalgaların gene çatlak ucundanyansımasına dayanan baska bir yöntemdir. Çatlakların simüle edilmesi veölçümlerinin yapılabilmesi için çelik malzemeden üç set test blogu ve plexiglasmalzemeden iki set takoz üretilmistir. Ayrıca 2MHz, 4MHz ve 5MHzfrekanslarında, 45o ve 70o ses demeti açısına sahip degisik problar kullanılmıstır.Test sonuçlarının daha gerçekçi karsılastırılabilmesi için bazı test ölçümprosedürleri gelistirilmis ve sonuçlar ayrıca literatürde bulunan çalısmalar ile dekarsılastırılmıstır. Elde edilen sonuçlar, çatlak derinlik ölçümlerindeki hatalarınstandart sapmaları göz önünde tutularak karsılastırılmıs ve çatlak derinligi,yönelimi ile prob frekanslarının sonuçlar üzerindeki etkileri açıkça görülmüstür.Genis açılarla ve bir dereceye kadar yüksek frekans degerlerinde yapılanölçümlerdeki hataların azaldıgı ve çatlak derinliklerinin gerçek boyutlara çokyakın ölçüldügü gözlemlenmistir. Artan çatlak açıları ve azalan çatlak derinlikleriile birlikte ölçümlerdeki hata miktarının da arttıgı görülmüstür. ki yöntemleyapılan ölçümler oldukça tatmin edicidir. Dikine çatlaklarda, gerçek çatlakyüksekliklerine göre ± 0.5 mm ortalama hata miktarı hesaplanmıstır. Elde edilensonuçlar önceki çalısmalarda bulunan sonuçlarla örtüsmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, two ultrasonic timing methods are used in order to investigate theaccuracy and reliability of measurements for surface breaking cracks havingdifferent orientations and heights. Also the best applicable measurementtechnique is searched by comparing the received test results. These methodsare the Time of Flight Diffraction (TOFD) Method using diffraction of longitudinalwaves and another method using the reflection of shear waves from the cracktips. In order to simulate and measure the height of surface breaking cracksthree sets of test blocks from steel, and two sets of wedges from plexiglasmaterial are manufactured. Also several probes having frequencies of 2Mhz,4Mhz, 5Mhz and angles of 45o and 70o are used.Some test procedures are created to make realistic comparisons between thetest results and the ones found by previous studies in literature. The results arecompared according to the standard deviations of errors in crack heightmeasurements and it is found that the depth, orientation of defects and thefrequency of probes have considerable affect on the results. With wider probeangles and higher frequencies of probes to some extent the errors are observedto be running low and the height of cracks could be measured closer to theoriginal size. The amount of the errors is increased in measurements with theincreasing angle of cracks. The results of both methods are found to be verysatisfactory. A range of ± 0.5 mm for means of error from the original verticalcrack heights is determined. The results agree with the previous studies.