Poverty mapping with geographic information systems: A case study in Keçiören district, Ankara
Coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak yoksulluğun haritalanması çalışması: Ankara, Keçiören örneği
- Tez No: 201762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Demografi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Geography, Demography, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Yoksullugun Azaltılması, Yoksullugun Haritalanması, CBS, Mekansal Veri Analizi, Keçiören-Ankara, Poverty Alleviation, Poverty Mapping, GIS, Spatial Data Analysis, Keçiören-Ankara
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Yoksullugun azaltılması, günümüz dünyasında ve Türkiye'de, üzerinde sıkça durulan bir konu olmustur. Ancak bunun gerçeklestirilebilmesi, yoksullugun tespitine iliskin detaylı çalısmalar yapmayı gerektirmektedir. Son yıllarda, çok boyutlu bir kavram olan yoksullugun, mekanla olan iliskisi ile ilgili arastırmalar önem kazanmıstır. Bu amaçla gerçeklestirilen bu tez çalısmasında yoksullugun mekansal özellikleri, Cografi Bilgi Sistemleri (CBS) yardımıyla, Ankara'daki Keçiören lçesi özelinde tespit edilmek istenmistir. Öncelikle, Keçiören ilçesi kentsel alanındaki nüfus içindeki yoksulların mekandaki dagılımı sayısal olarak haritalanmıs, veritabanı ile iliskisi kurulmus ve bu dagılımın özellikleri analiz edilmistir. Çalısmada kullanılan yoksulluk verisi, ilçede bulunan Sosyal Yardımlasma ve Dayanısma Vakfı'nın veritabanından elde edilmistir. Bu veritabanı; sosyal yardım için basvuranların yoksulluk durumu ve diger bazı sosyodemografik özelliklerini içermektedir. Bu çalısmada olusturulan metodoloji sonucunda yapılan analizler; Keçiören'de ?yoksulun yoksulu? olan yerleri-haneleri ve yoksul yerlesimlerin ortak özelliklerini bulmayı amaçlamaktadır. Yapılan mekansal veri analizlerinin sonucunda olusan haritalar; yoksulların yogun olarak yasadıgı yerleri, yoksul hanelerin kümelestigi vii yerleri, mahallelere göre yoksullugu, mahalle içinde daha yoksul olan yerleri göstermektedir. Bunların dısında kalan analizler ise yoksulların cografi dagılımının ilçedeki arsa birim degerleri, yol agı ve bina durumları gibi diger özelliklerle karsılastırılmasını içermektedir. Böyle bir çalısma; yoksullugun azaltılması yönelik çabaların daha etkili bir sekilde organize edilmesi ve yoksullugun mekansal dagılımına göre öncelikli alanlar belirlenebilmesi için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In the world today and in Turkey, poverty and its alleviation has become an important issue. As a result, detailed studies for the identification of poverty need to be done. In the recent years, the spatial aspect of the multidimensional character of poverty is gaining significance. For this purpose, in this thesis, spatial aspects of poverty are tried to be analysed using Geographic Information Systems (GIS) in the case of Keçiören District in Ankara. Firstly, a digital map of the spatial distribution of the urban poor living in Keçiören is made and linked to the database to analyse the spatial distribution. The poverty database used in this study is based on the data collected by the Social Assistance and Solidarity Foundation in the district. It includes state of poverty and some sociodemographic characteristics of the households who applied for social assistance. The analyses with respect to the methodology of this study aims at finding the common characteristics of poor settlements and the areas/households which are the ?poorest of the poor? in Keçiören. The maps obtained as a result of spatial data analysis indicate the dense living areas of the poor, clusters of poor households, neighbourhood level poverty analysis and poor areas within neighbourhoods. There are also additional analyses which compare the characteristics of the v geographical distribution of the poor with other aspects, such as land values, roads and building conditions,. Such a study can be helpful to re-allocate the poverty alleviation efforts more efficiently by determining priority areas.