Effects of injection molding conditions on the mechanical properties of polyamide/glass fiber composites
Enjeksiyon makinesi çalışma şartlarının cam elyaf takviyeli-poliamid karma malzemelerinin mekanik özelliklerine olan etkisi
  1. Tez No: 201806
  2. Yazar: CAHİT CAN CANSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Karma Malzeme, Enjeksiyon Makinesi, Poliamid-6, Cam Elyaf, Mekanik Özellikler, Composite, Injection Molding, Polyamide-6, Glass fiber, Mechanical Properties
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalısmada, enjeksiyon makinesi proses parametrelerinin elyaf boyutlarına ve cam elyaf takviyeli Poliamid-6 karma malzemesinin mekanik özelliklerine etkisi incelenmistir. lk olarak Poliamid-6 ve E-tipi cam elyaf ekstrüsyonda harmanlanmıstır. Daha sonra bu malzeme ile birlikte, enjeksiyon makinesinin kovan sıcaklıgı enjeksiyon basıncı, ütüleme basıncı, kalıp sıcaklıgı, sogutma zamanı ve vida hızı degistirilerek, 25 tip deney yapılmıstır. Enjeksiyonla kalıplanmıs örnekleri kullanarak, darbe, çekme, viskosite, ısı egilme testi, DSC diferansiyel ısı ölçümü tarama testi yapılmıstır. Bu testler yapılarak, proses parametrelerinin mekanik özellikleri ve elyaf boyu üzerindeki etkileri incelenmistir. Mekanik özelliklerdeki degisimi anlamak amacı ile termal testler de yapılmıstır. Ayrıca, örneklerin elyaf boyutu dagılımı da ölçülmüstür. Deneysel veriler ve test sonuçlarına göre; enjeksiyon basıncı ve vida hızı arttırıldıgında, elyaf kırılmasının azaldıgı; kovan sıcaklıgı, kalıp sıcaklıgı ve sogutma zamanı arttırıldıgında ise elyaf kırılmasının azaldıgını göstermistir. Elyaf boyu; ütüleme basıncından neredeyse hiç etkilenmemistir. Bu çalısmada, kristal yüzdesinin, enjeksiyon basıncı, ütüleme basıncı ve vida hızından etkilenmedigi farz edilmektedir. Kovan sıcaklıgı ve sogutma zamanı artırıldıgında, kristal yüzdesi artarken, kalıp sıcaklıgı arttırıldıgında kristal yüzdesi azalmıstır. Ortalama elyaf boyutu arttıgında, darbe, çekme ve modulus artarken, kopmadaki uzama azalmıstır. Kristal yüzdesi arttıgında ise çekme ve modulus olumlu olarak etkilenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of injection molding process parameters on fiber length and on mechanical properties of Polyamide-6 / glass fiber composite were investigated to produce higher performance composites. Polyamide-6 was first compounded with an E-grade glass fiber in a co-rotating intermeshing twin screw extruder. Then, by using this composite, twenty-five types of experiments were performed by injection molding by changing the barrel temperature, injection pressure, hold pressure, mold temperature, cooling time and screw speed. Izod notched impact, tensile, viscosity, heat deflection temperature, differential scanning calorimetry tests were performed on injection molded samples. By performing these tests, the effects of process parameters on mechanical properties and on fiber length were observed. In order to understand the variation in mechanical properties, thermal tests were also conducted. Also, fiber length distributions of the samples were measured. Experimental data show that fiber breakage decreases with increasing screw speed, injection pressure, however, fiber length increases with increasing barrel temperature, mold temperature and cooling time. Fiber length is almost not affected with the hold pressure. It is assumed in this study that crystallinity is not affected with injection pressure, hold pressure and screw speed. As barrel temperature and cooling time increase, crystallinity increases, however, as mold temperature increases, crystallinity decreases. Impact strength, tensile modulus and tensile strength increase, whereas elongation at break decreases with the average fiber length. Crystallinity affects the tensile strength and modulus positively. The tensile strength and modulus increase with increasing crystallinity.