Remembering and forgetting in the funerary architecture of Mustafa Kemal Atatürk: The construction and maintenance of national memory
Mustafa Kemal Atatürk'ün defin yapılarında anımsama ve unutma; milli belleğin inşaası ve sürdürülmesi
- Tez No: 201805
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Tarih, Architecture, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Mimari Temsiliyet, Siyaset ve Mekan, Ortak Bellek, Milli Bellek, Defin Yapıları, Architectural Representation, Politics and Space, Collective Memory, National Memory, Funerary Architecture
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Bu tez çalısması milli bellek kavramını Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz naasının barındırıldıgı bes mimari mekanlarından yola çıkarak sorgular. Bu mekanlar sırasıyla 10 Kasım 1938 tarihinde vefat ettigi Dolmabahçe Sarayı'ndaki yatak odası, 16-19 Kasım 1938 tarihleri arasında kullanılan Dolmabahçe Sarayı'nın Muayede Salonu'nda kurulan katafalk, 20-21 Kasım 1938 tarihleri arasında Ankara'daki cenaze töreni için kullanılan Bruno Taut tarafından tasarlanan katafalk, Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabri, 10 Kasım 1953 tarihinden itibaren kullanılan mezar ve mozole Anıtkabir'dir. Bu baglamda tez, hem Türk Cumhuriyetin erken dönemlerinde milli bellegin insaasını hem de Atatürk'ün aziz naası için tasarlanan ve yaratılan mekanlar aracılıyla, milli bellegin yapısal ve ideolojik sürdürülebiliginin araç ve yöntemlerini anlatır.
Özet (Çeviri)
This dissertation traces the concept of national memory through the five architectural spaces that have housed the dead body of Mustafa Kemal Atatürk: the bedroom in Dolmabahçe Palace, Istanbul, where he died on 10 November 1938; the catafalque in the Grand Ceremonial Hall of Dolmabahçe Palace used between 16-19 November 1938; the official funeral stage in Ankara designed by Bruno Taut and used between 20-21 November 1938; the temporary tomb in The Ethnographic Museum, Ankara; and Atatürk?s mausoleum, Anıtkabir, in use since 10 November 1953. The dissertation firstly narrates the construction of a Turkish collective memory by means of architectural representation and politicization and secondly the physical and ideological maintenance of this memory by means of additions and subtractions to these spaces.