Relationship between resilient modulus and soil index properties of unbound materials
Esneklik modülü ile zemin indeks özellikleri arasındaki ilişki
- Tez No: 201819
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esneklik modülü, Kaliforniya taşıma oranı deneyi, düşen hafif yük deformasyon deneyi, genetik algoritma, Resilient modulus, California bearing ratio test, light falling weight deflectometer test, genetic algorithm
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Birçok ülkede kullanılmaya başlanan mekanistik dizayn yaklaşımlarına göre yol dizaynında malzeme özelliklerindeki çeşitliliğin genel mühendislik prensiplerine göre göz önüne alınması gerekmektedir. Bilinen malzeme özellikleri arasında esneklik modülü trafik yükü altındaki üst yapı zemin elemanlarının performansını temsil eden ve dizayn aşamasında kullanılabilecek en önemli değişken olarak görülmektedir. Bu tez çalışmasında, ana amaç Türkiyedeki üst yapı zeminlerinin üst yapı mekanistik dizaynında kullanılmak üzere esneklik modüllerinin belirlenmesi ve esneklik durumlarının tayini için zemin indeks özelliklerine, California taşıma oranı ve düşen hafif yük deformasyon deney sonuçlarına bağlı olarak lineer ve lineer olmayan tahmin modellerinin elde edilmesidir. İnce daneli zeminlerin değişik gerilme seviyelerindeki dizayn esneklik modüllerinin saptanması için genetik algoritma ve eğri kaydırma metotlarının uygulanabilirliği de araştırılmıştır. Belirli bir gerilme seviyesindeki esneklik modülünün genetik algoritma ve eğri kaydırma methodlarıyla tayini ince daneli zeminler için başarılı sonuçlar verirken, linear olmayan genel esas modelleri esneklik durumunun belirlenmesinde yetersiz vii kalmaktadır. Bunlara ek olarak, esneklik modülü tahmin modellerinin oluşturulmasında alternatif bir yöntem olarak ağaç modellemesi yöntemi de ele alınmaktadır. Bu çalışmanın sonuçları performansa bağlı esnek üst yapı dizayn şartnamelerinin oluşturulmasında bir temel niteliği taşıyacaktır.
Özet (Çeviri)
In the mechanistic design approach, which has already been started to utilize in several countries, the variations in material properties are better taken into account based on fundemental engineering principles. Resilient modulus is the most important material property that is used in the mechanistic design since it describes the true martial performance of unbound pavement layers under traffic loading. In this thesis, the objective is to determine the resilient modulus, used in the mechanistic design of pavement structures, for the unbound material types used in Turkey and develop linear and nonlinear prediction models to determine resilient response of unbound layers based on soil index properties, California Bearing Ratio (CBR) and Light Falling Weight Deflectometer (LFWD) test results. Application of genetic algorithm and curve shifting methodology to estimate design resilient modulus at various stress states is also investigated using the test results for finegrained soils. Resilient modulus estimation for a constant stress state based on genetic algorithm and curve shifting methodolgy is quite promising for fine-grained soils since nonlinear constitutive models do not have the capability of representing resilient responses under different conditions. Furthermore, tree-based modeling is v discussed as an alternative way to develop resilient modulus prediction models. The outcome of the study will be a basis for the performance based design specifications of flexible pavements.