Microscopic study of nuclear level density
Atom çekirdekleri enerji yüzey yoğunluklarının mikroskopik modelle incelenmesi
- Tez No: 201824
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KILDIR, PROF. DR. AZİZ. N BEHKAMİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: a¸cısal momentum da˘gılım fakt¨or¨u, mikroskopik model, spin cut-o® factor, the microscopic approach
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Atom cekirdekleri enerji y¨uzey yogunlukları ve acısal momentum dagılım faktorleri, BCS Hamilton'una dayanan mikroskopik modelle incelenmi¸stir. Ozellikle, a¸cısal momentum dagılım faktorlerinin ¸cekirdeklerin notron baglanma enerjisindeki degerleri, genis kütle aralıgındaki atom cekirdekleri icin hesaplanmıstır. Bulunan degerler makroskopik modelle elde edilen degerleriyle karısılastırılmıs, ancak makroskopik modelde beklenen duzgun artıs gozlenmemistir. Buna karsın acısal momentum dagılım faktorlerinin, cekirdegin tabakalı yapısı modeline gore Fermi enerjisi civarındaki orbitallerin a¸cısal momentum de˘gerleriyle ili¸skilendirilebilen, bir yapı g¨osterdi˘gi sonucuna varılmı¸stır. A¸cısal momentum da˘gılım fakt¨orlerinin n¨otron ba˘glanma enerjisindeki de˘gerleri, σ2(E), hesaplanan atom ¸cekirde˘gi enerji y¨uzey yo˘gunlukları ve deneysel s-dalga n¨otron aralıkları yardımıyla elde edilmi¸stir, (σ2(E) = 12ρ(Bn) < D1/2+ >). B¨oylece elde edilen de˘gerler hesap sonu¸clarıyla kar¸sıla¸stırılmı¸stır. vi Ayrıca, isospin kuantum sayının atom ¸cekirdekleri enerji y¨uzey yo˘gunlukları ¨uzerine etkisi incelenmi¸s ve ¨ozellikle isospin da˘gılım fakt¨orlerinin hesaplanarak bulunan de˘gerleri, a¸cısal momentum da˘gılım fakt¨orleri de˘gerleriyle kar¸sıla¸stırılmı¸stır.
Özet (Çeviri)
Level densities and spin cut-o® factors have been investigated within the mi- croscopic approach based on BCS Hamiltonian. In particular the spin cut-o® parameters have been calculated at neutron binding energies over a large range of nuclear mass using the BCS theory. The results are compared with their corresponding macroscopic values. It is found that the values of ¾2(E) do not increase smoothly with A as expected based on macroscopic theory. Instead, the values of ¾2(E) show structures re°ecting the angular momentum of the shell model orbitals near the Fermi energy. The spin cut-o® parameter ¾2(E) has also been computed from the knowl- edge of nuclear level density, at neutron binding energy, Bn and the average s-wave neutron spacing, (¾2(E) = 1 2½(Bn) < D1=2+ >). The values of ¾2(E) are compared with their corresponding values from the model calculations. The in°uence of the isospin in nuclear level density in particular the isospin cut-o® parameter has also been investigated and are compared with their corre- sponding spin cut-o® parameters. iv