Search for a standard model Higgs boson in CMS via vector boson fusion in the H->WW->lvlv channel and optimization of energy reconstruction in CMS using test beam 2006 data
CMS'te vektör bozon füzyonu ile oluşan standart model Higgs boznunu H->WW->lvlv kanalında arayış ve 2006 test hüzmesi verisi ile CMS'te enerji kurulumunun optimizasyonu
- Tez No: 201825
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET T. ZEYREK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Higgs Boson, Vector Boson Fusion, CMS, HCAL, Simulation, Test Beam, Energy Reconstruction
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
LHC'nin ama¸clarından biri Higgs bozonunun varlı˘gını sınamaktır. Bu tez Standart Model Higgs bozonunun vekt¨or bozon kanalında (VBF) ke¸sfedilme olasılı˘gını 120-200 GeV/c 2 Higgs kutleleri ¨ icin sunar. Higgs bozonunun WW ∗ ciftine ¸ ve iki W-bozonunun da leptonik olarak bozunması durumu g¨oz on¨ une ¨ alınmı¸stır. Bu kanal i¸cin ba¸slıca arka planlar tt + j and W+W−jj'dır. CMS detekt¨orun¨ un¨ tam simulasyonuna dayanan bu calı ¸ ¸sma Higgs bozonunun 130-200 GeV/c 2 kutle ¨ aralı˘gında 5σ guv¨ enilirli˘ginde ke¸sfinin 12-72 fb−1 parlaklı˘gında yapılabilece˘gi g¨osterilmi¸stir. Arka plandaki belirsizlikler, arka planın do˘grudan deneyde ol¸ ¨ cul- ¨ mesini onemli ¨ kılmaktadır. Bu calı ¸ ¸sma, arka planın %7 hassaslı˘gıyla 30 fb−1 'la do˘grudan ol¸ ¨ culebilece˘ ¨ gini g¨ostermi¸stir. Higgs bozonunun ke¸sfinden sonra, Higgs bozonunun fiziksel ozelliklerinin ¨ incelenmesi cok ¸ onemli ¨ olacaktır. Higgs bozon kutlesinin ¨ enine kutle ¨ kalıpları kullanılarak deney verileriyle ong¨ ¨ orulmesi ¨ i¸cin bir y¨ontem VBF kanalı i¸cin one ¨ sur ¨ ulm¨ u¨¸stur. ¨ vi 2006 yılında EB+HB detekt¨or sisteminin performansı H2'de CERN SPS'de geni¸s bir momentum aralı˘gında 1-350 GeV/c test huzmeleriyle ¨ ol¸ ¨ culm¨ u¨¸stur. ¨ Bu tezin di˘ger bir onemli ¨ katkısı, EB+HB birle¸sik sisteminin enerji kurulumu optimizasyon y¨onteminin geli¸stirilmesi olmu¸stur. Sunulan y¨ontemle enerji tepkileri %100'e %6 dalgalanmayla duzeltilmi ¨ ¸s ve stokastik c¨¸ozun¨ url ¨ uk¨ %111'den %94'e iyile¸stirilmi¸stir. Anahtar S¨ozcukler: ¨ Higgs Bozonu, Vekt¨or Bozon Fuzy ¨ onu, CMS, HCAL, Simulasyon, Test Huzmesi, ¨ Enerji Kurulumu
Özet (Çeviri)
One of the goals of the LHC is to test the existence of the Higgs boson. This thesis presents a study of the potential to discover the Standard Model Higgs boson in the vector boson fusion (VBF) channel for the Higgs mass range 120- 200 GeV/c 2 . The decay of Higgs bosons into the WW∗ final state with both W-bosons decaying leptonically is considered. The main backgrounds are tt + j and W+W−jj. This study, based on a full simulation of the CMS detector at the LHC, shows that a 5σ discovery can be done with an integrated luminosity of 12 − 72 fb−1 for 130 − 200 GeV/c 2 Higgs bosons. Due to the uncertainties in the backgrounds, it is important to measure the backgrounds from data. This study shows that the major background can be measured directly to 7% with 30 fb−1 . After discovering the Higgs boson, it will be crucial to probe its physical properties. A method to measure the Higgs boson mass using transverse mass template distributions is investigated in the VBF channel. iv The performance of the combined CMS electromagnetic and hadronic calorimeters (EB+HB) was measured at the H2 test beam at the CERN SPS during 2006 with various particles in a large momentum range, 1-350 GeV/c. Another major contribution of this thesis is developing the method to optimize the energy reconstruction for the combined EB+HB system with which the corrected responses become 100% with 6% fluctuation and the stochastic resolution is improved from 111% to 94%.