Complementation studies to identify genes with roles in zinc efficiency in barley
Arpada çinko yeterliliğinde rol alan genlerin tamamlama analizleriyle belirlenmesi
- Tez No: 201827
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHİNUR AKKAYA, YRD. DOÇ. DR. ŞENAY VURAL KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Çinko eksikliği, çinko eksikliğine dayanıklılık, çinko tasıyıcıları, cDNA kütüphanesi, arpa, tamamlama analizi, Zinc efficieny, zinc deficiency, zinc transporters, cDNA library, barley, complementation analysis
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çinko (Zn) bütün organizmaların büyümesi ve gelismesi için gerekli olan önemli bir microelementtir. Topraktaki çinko eksikliği ise ülkemizde ve dünyada yaygın olan bir sorundur. Bu eksiklik bitkisel üretimi sınırlayarak önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu yüzden, bitkilerde çinko alımı ve tasınımının mekanizmasını anlamak büyük önem tasımaktadır. Çinko bitkilerde hücre zarına gömülü olarak bulunan tasıyıcı proteinler yardımıyla alınır ve bitki içinde tasınır. Bu tasıyıcı proteinler çinko eksikliğinde artmakta ve bu proteinlerin ekspresyon düzeylerinin inko eksikliğine tolerans gelistirmekte önemli olduğu vii düsünülmektedir. Bu projede arpada çinko yeterliliğini sağlayan mekanizmada rol oynayan genlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla arpadan (Tokak-157) cDNA ekspresyon kütüphanesi olusturulmus ve bu kütüphane, çinko tasıyıcıları mutasyona uğratılmıs mayada tamamlama analizi yöntemi kullanılarak arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Zinc (Zn) is an essential micronutrient for the growth and development of all organisms. Zinc deficiency is a widespread micronutrient disorder worldwide, which reduces crop yields and the nutritive value of the grain. Understanding the process of zinc absorption and translocation in crop is essential for this purpose. Zinc is taken up by plants and translocated within plants through high-affinity zinc transporter proteins embedded in the plasma membrane. The Zn transporters are induced under Zn deficiency, and it is speculated that the expression levels of some of zinc v transporters are critical for improved tolerance to low zinc. A number of Zn transporters have been cloned from higher plants including rice and Arabidopsis, but little has been done in barley and wheat. This project aims to investigate genes involveld in zinc efficiency mechanism by complementation analysis in yeast, which is double mutant of zinc-transporters, using cDNA expression library from a most zinc efficient barley cultivar, Tokak-157.