Light stability and the effect of temperature on mechanical properties of polypropylene poly(ethylene-vinyl-acetate) blends
Polipropilen/poli(etilen-vinil-asetat) karışımlarının ışığa karşı dayanımı ve sıcaklığın mekanik özellikler üzerine etkisi
  1. Tez No: 201845
  2. Yazar: MEHMET GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN TİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Polipropilen, Etilen Vinil Asetat, Karışımlar, Işık Dayanımı, Mekanik Özelliklere sıcaklığın etkisi, Polypropylene, Ethylene Vinyl Acetate, Blend, Light Stability, Temperature Effects on Mechanical Properties
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Polipropilen (PP) / Etilen Vinil Asetat (EVA) karışımlarının; EVA miktarı, sıcaklık ve ışık dayanımına göre değişen özellikleri; çekme testi, çarpma direnci testi ve diferansiyel taramalı kalorimetri (DSC) ile incelenmiştir. Karışımların elastik modulusları artan çekme sıcaklığı ve artan EVA miktarına bağlı olarak düşmüştür. Karışımların kopma noktasındaki gerilim değerleri EVA miktarına göre hafifçe artmıştır fakat artan çekme sıcaklığına bağlı olarak düşmüştür. Kopma noktasındaki yüzde uzama değerleri artan EVA ve çekme sıcaklığına bağlı olarak ani artış göstermiştir. Mekanik özelliklerdeki bu değişimler karışımların uyumunu göstermektedir. Çarpma direnci testleri sadece 0°C ve 25°C'de yapılmıştır, çarpma direnci EVA miktarı ve sıcaklıkla artış göstermiştir, ayrıca yüksek sıcaklıklarda hiçbir örnek kırılmamıştır. Karışımlardaki katkı maddesinin etkisi açıkça görülmektedir çünkü katkısız örnekler 400 saat dayanırken katkılı örnekler 750 saate kadar dayanmıştır. Kopmada uzama artan kırılganlık nedeniyle hızla düşmektedir. Öte yandan tüm örneklerde capraz bağlanma nedeniyle oluşan zincir sertleşmesi gözlenmiştir. Çekilen karışımların termal analizleri artan çekme sıcaklığına bağlı olarak artan kristallenme göstermiştir. Artan sıcaklık, zincirlerdeki hareketliliği arttırarak zincirlerin esnek bir yapıya kavuşmasını sağlamıştır. Bu esnek zincirler çekme testinde tek dogrultuda yönlenince tekyönlü kristallenme oluşmuştur. Çarpma direnci ve çekme testlerinin morfoloji analizleri taramalı elektron mikroskop (SEM) ile yapılmıştır. Saf polipropilenin fibrilleşmesinin karışımlarınkinden daha fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The variation in properties of Polypropylene (PP) / Ethylene Vinyl Acetate (EVA) blends upon EVA content, temperature, and light stability were followed by using tensile testing, impact testing, and differential scanning calorimetry (DSC). Young?s modulus of the blends decreased with increasing drawing temperature and EVA content. The stress at break values of the blends slightly increased with EVA whereas decreased with drawing temperature. The percent strain at break values of the blends were found to increase abruptly by increasing EVA content and drawing temperature. These changes in the mechanical properties are the indication of compatibility. The impact tests were performed only at 0°C, 25°C and the impact strength increased with the temperature and EVA content, but none of the samples were broken at higher testing temperatures. The effect of stabilizer was very obvious because stabilizer-free samples failed after 400 hours whereas, the samples with stabilizer resisted up to 750 hours. Elongation values of the samples decreased because of increasing brittleness by UV irradiation. We also observed chain stiffening effect by crosslinking in all samples upon UV irradiation. Thermal analysis of the blends of the drawn samples showed an increasing trend of crsytallinity with increasing drawing temperature. Increasing drawing temperature made polymer chains more flexible because of the increasing chain mobility. These flexible chains were then oriented in one direction during tensile testing and therefore uniaxial crystallization occurred. The morphology of impact and tensile tests samples were also analyzed by scanning electron microscope (SEM). The fibrillation of pure PP is higher than the fibrillation of the blends.