Sequential growth factor delivery from complexed microspheres for bone tissue engineering
Kemik doku mühendisliği amacıyla mikrokürelerden ardışık büyüme faktörü salımı
  1. Tez No: 201844
  2. Yazar: FİTNAT BUKET BAŞMANAV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VASIF NEJAT HASIRCI, DOÇ. DR. GAMZE TORUN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik Doku Mühendisliği, Mikroküre, Ardışık Salım, Kemik Morfogenezini tetikleyici protein, Bone Tissue Engineering, Complex Microspheres, Bone Morphogenetic Proteins, Sequential Delivery
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, poli(4-vinilpiridin) ve aljinik asitten oluşan mikroküreler iç jelleşme yöntemiyle hazırlanmış ve daha sonra vakum altında kurutulmuştur. Hücre çalışmaları için %4'lük ve %10'luk küreler sırasıyla kemik morfogenezini tetikleyici protein-2 (BMP-2) ve kemik morfogenezini tetikleyici protein-7 (BMP-7) ile yüklenmiş ve PLGA hücre taşıyıcılar içine hapsedilmiştir. Yalnız %4'lük BMP-2 kürelerini barındıran, yalnız %10'luk BMP-7 kürelerini barındıran ve her iki küre grubunu da barındıran hücre taşıyıcılar hazırlanmıştır. Kontrol örnekleri olarak her bir grup için BMP içermeyen küreleri barındıran hücre taşıyıcılar hazırlanmıştır. Hücre taşıyıcıların üzerine sıçan kemik iliğinden izole edilen kök hücreler ekilmiştir. Tüm zamanlarda hücre büyümesinin BMP varlığından bağımsız olarak, her iki küre grubunu da barındıran taşıyıcılar üzerinde en yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu bulgu, bu tip taşıyıcıların gözenek dağılımının diğer taşıyıcılarınkinden belirgin biçimde farklı olmasına bağlanmıştır. Grupların tamamında, tüm zamanlarda hücre büyümesinin BMP yüklü olmayan kontrol örneklerinde daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bu durumun, BMP varlığı ile artan osteogenetik aktiviteye bağlı olabileceği sonucuna varılmıştır. ALP aktivitesinin BMP varlığından bağımsız olarak tüm zamanlarda iki popülasyonu da barındıran taşıyıcılarda en düşük olduğu gözlemlenmiştir. Bu bulgu osteogenez ve hücre büyümesi arasında ters bir ilişki olduğunu ve taşıyıcıların fiziksel özelliklerinin osteogenez üzerindeki etkisini göstermiştir. Toplam ve hücre başına düşen ALP aktivite sonuçları, bütün gruplarda BMP varlığının osteogenezi arttırıcı etkisini belirgin biçimde ortaya koymuştur. En büyük etki ise %4'lük BMP-2 ve %10'luk BMP-7 yüklü kürelerin beraber bulunduğu grup için gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Complexed microspheres of poly(4-vinyl pyridine) (P4VN) and alginic acid were prepared by internal gelation method and subsequent freeze drying. The 4% and 10% microspheres were loaded with Bone Morphogenetic Protein-2 (BMP-2) and Bone Morphogenetic Protein-7 (BMP-7), respectively for in vitro studies and were entrapped in PLGA foams. Foams containing only 4%, BMP-2 microspheres, only 10%, BMP-7 microspheres and both populations were prepared. Control samples of each group were prepared with drug free microspheres. Bone marrow derived stem cells from rat femur and tibia isolated by a surgical operation, were seeded onto foams. Proliferation of cells on foams containing both microsphere populations was higher at all time points regardless of the presence of BMPs. This was attributed to different porosity characteristics. Proliferation was higher at all times in control samples in comparison to their positive samples for all groups, suggesting proliferation attenuation related enhancement in osteogenic activity due to BMP supply. Alkaline phosphatase (ALP) activities were lower at all time points for foams containing both microsphere populations regardless of BMP presence. This was attributed to different physical characteristics of foams confirmed by the inverse correlation between proliferation and osteogenic differentiation. Total and specific ALP activity results demonstrated the significant positive influence of all BMP containing types in enhancing osteogenic differentiation. Best results were obtained with co-administration of sequential delivery performing 4% and 10% microspheres loaded with BMP-2 and BMP-7, respectively.