Spatial choices of middle classes in Çayyolu and Keçiören; Ankara
Ankara Çayyolu ve Keçiören'de orta sınıfların mekansal seçimleri
  1. Tez No: 201846
  2. Yazar: GÜLİZ KORKMAZ TİRKEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: mekansal seçim, orta sınıf, kültürel sermaye, Ankara, Çayyolu, Keçiören, spatial choice, middle class, cultural capital, Ankara, Çayyolu, Keçiören
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışma Ankara Çayyolu ve Keçiören'de yerleşik olan iki orta sınıf grubunun mekansal seçimlerinin kıyaslanmasına dayanmaktadır. Söz konusu mekansal seçimler yerleşilen konut ve mahalle başta olmak üzere, kent mekanında çeşitli yerlerin ve faaliyetlerin tüketimi ve kent mekanına yönelik değerlendirmeleri kapsamaktadır. Mekansal seçimlerde ekonomik sermaye farklılığının bilinen etkisi dışında diğer faktörlerin etkisinin araştırılması amacıyla benzer ekonomik refah seviyesinde iki üst orta sınıf grubu kıyaslamaya temel olarak seçilmiştir. Bourdieu'cu kültürel sermaye, sosyal ve sembolik sermayenin orta sınıf farklılaşmasındaki etkisi ve bunlara bağlı olarak seçilen iki grubun Ankara kent mekanında yer seçim, mekansal kullanım ve değerlendirme farklılıkları ele alınmıştır. Sınıf oluşumunda üretim süreçlerinin yanısıra tüketim süreçlerinin etkileri temel alınarak orta sınıf farklılaşmasında `beğeni' kavramının etkisi ve yaşam tarzının ayırt edici özelliği tartışılmış ve mekansal beğeni ve seçimlerin de yaşam tarzının bir sonucu olarak kent mekanının gelişimine ne şekilde etki edebileceği Ankara özelinde ortaya koyulmuştur. Kent mekanında yapılan ve kentte yaşayanların gündelik yaşam pratiklerine ve seçimlerine dayanan çalışmaların kuram düzeyinde yerel çeşitlilikleri ele almasının önemine de, Ankara ve Türkiye şartlarına özgü kültürel faktörlerin tartışılmasıyla değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is based on a comparison of the spatial choices of two middle class groups residing in Çayyolu and Keçiören in Ankara. Spatial choices include the residences and neighborhood, the consumption of various places and activities in urban space and evaluations of the urban space. To search for the effects of alternative factors on the spatial choices along with well-known economic capital, two upper middle class groups are chosen as the basis of comparison. In line with the effects of Bourdieu?s cultural capital and social and symbolic capital on the differentiation of middle class; the location choice, spatial use and evaluation differences of the two groups at hand are investigated. Based on the effects of consumption sphere in class formation, the influence of the concept of `taste? and the differentiating aspect of lifestyle is discussed and how the resulting spatial tastes and choices may affect the development of urban space is presented in the case of Ankara. The importance of considering theoretically the local variations in studies conducted in urban space based on the daily practices of urbanites is revealed by the discussions of cultural factors that are special to Ankara and Turkey.