Experimental and numerical investigation of sheet metal hydroforming (flexforming) process
Sac metal hidroform (flexform) prosesinin deneysel ve sayısal incelenmesi
  1. Tez No: 201863
  2. Yazar: HASAN ALİ HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER DURSUNKAYA, PROF. DR. A. ERMAN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidroform, Flexform, Kırışma, Yırtılma, Geri yaylanma, Sonlu eleman yöntemi, Hydroform, Flexform, Wrinkling, Tearing, Springback, Finite element method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Sac metal hidroform (flexform) prosesi genellikle uçak parçalarının imalatında kullanılan, sıvı ortamın basıncıyla hareket eden kauçuk bir diyaframın kalıp üzerindeki sacı şekillendirdiği ve bu yönüyle yaygın olan sac metal presleme prosesinden farklılaşan metal şekillendirme yöntemidir. Bu yöntemle üretilen parçalarda bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır ki bunlar bilinen sac metal şekillendirme sorunlarından farksızdır. Kırışma, yırtılma ve geri yaylanma bu sorunlar arasındadır. Parça çeşitliliğinin çok olması bu sorunlarla başa çıkmayı güçleştirmekte ve prosesin detaylı incelenmesi gereğini ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada, flexform prosesi deneysel ve sayısal olarak incelenmiştir. Sayısal yöntem olarak sonlu eleman yöntemi kullanılmıştır. İki ve üç boyutlu, diyaframlı ve diyaframsız, açık ve kapalı yaklaşımın kullanıldığı, sac için tuğla ve kabuk elemanların kullanıldığı birçok model oluşturulmuştur. Alüminyum 2024-T3 alaşım malzemesi kullanılarak üç temel deney yapılmıştır: Düz flanşa sahip bir parçanın bükülmesi, konturlu flanşa sahip bir parçanın bükülmesi ve dairesel bir parçanın şişirilmesi. Bu deneylerle sac kalınlığının, kalıp büküm yarıçapının ve şekillendirme basıncının parçanın şekline etkileri incelenmiştir ve sayısal analiz sonuçlarının doğruluğu sınanmıştır. Daha sonra üretimdeki üç örnek uçak parçası seçilerek analizleri yapılmış ve modelin gerçek uygulamalarda da başarılı olduğu ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Sheet metal hydroforming(flexforming) is a process generally used in the manufacturing of aerospace parts in which a rubber diaphragm forms the sheet on a die with the help pressurized fluid and by this aspect it is different from the conventional stamping process. Some defects occur in the parts that are manufactured by this method and they are not different from the general sheet metal forming defects. Wrinkling, tearing and springback are among those defects. Variety of parts makes difficult to encounter these defects arising the detailed investigation of this process. In this work, the flexforming process was modeled by finite element method in order to investigate the operation windows of the problem. Various two and threedimensional models were established with and without diaphragm, using explicit and implicit approach for time integration and using solid and shell elements for the blank. Using the material Aluminum 2024-T3 alclad sheet alloy, three basic experiments were conducted: Bending of a straight flange specimen, bending of a contoured flange specimen and bulging of a circular specimen. By these experiments the effects of blank thickness, die bend radius and forming pressure have been investigated. Experimental results were compared with finite element results to verify the computational models. Then, three selected aerospace sheet parts were analyzed and success of the model in the real life applications is proved.