Effect of different compositions on rheological and mechanical properties of EPDM rubber
Farklı kompozisyonların EPDM kauçuğun reolojik ve mekanik özelliklerine etkisi
  1. Tez No: 201888
  2. Yazar: SEDA ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ USANMAZ, DR. TONGUÇ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: EPDM, reolojik özellikler, mekanik özellikler, EPDM, rheological properties, mechanical properties
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalısmada artan dolgu (FEF N 550 karbon karası), proses yağı (doymus mineral yağı), çapraz bağlayıcı [di (t-butylperoxy) diisopropyl benzene (BBPIB)] ve dien [5-ethylidenebicyclo(2.2.1)-hept-2-ene (ENB)] miktarının EPDM kauçuk karısımlarının reolojik ve mekanik özellikleri üzerindeki etkileri arastırıldı. Artan karbon karası miktarı etkisi, FEF N 550 tip karbon karası 35, 70, 87.5, 105 phr oranlarında kullanılarak arastırıldı. Vulkanizasyon reaksiyonlarının scorch sürelerindeki (ts2) (25, 21,19 ve 18 saniye) azalma vulkanizasyon reaksiyonu hız sabitlerindeki hafif artma karbon karasının yarı aktif doğasından kaynaklandığı yorumu yapıldı. Artan proses yağı miktarı etkisi, 15, 30, 45 phr doymus mineral yağı (TUDALEN 3909) kullanılarak arastırıldı. Vulkanizasyon reaksiyonu için scorch süreleri 95, 103 ve 97 saniye, hız sabitleri 0.0277, 0.0274 ve 0.0291 s-1 olarak ölçüldü. Artan çapraz bağlayıcı miktarı etkisi 2.5, 5, 7.5, 10 phr BBPIB (PERKADOX 14/40 MB-gr) kullanılarak arastırıldı. 5 phr çapraz bağlayıcı kullanılan formül için reometre verilerinin, çapraz bağ yoğunluğunun, kopma mukavemetinin, sertliğin, baskı altında sıkısma miktarının ve damping miktarının optimum olduğu gözlendi. Vulkanizasyon reaksiyonu hız sabiti 7.5 phr çapraz bağlayıcı kullanılan karısım için 0.0335 s-1 değerine ulastı. Artan ENB oranı etkisi, 5.0, 5.6, 7.5, 8.9% ENB oranına sahip EPDM kauçuklar kullanılarak arastırıldı. ?ki farklı pisirici sistemi için de, 5.6 ve 7.5% ENB oranına sahip karısımların optimum değerleri verdiği görüldü. Vulkanizasyon reaksiyonu için hız sabitleri ve kalıcı deformasyon değerleri her iki pisirici sistemi için de düzensiz olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this work, EPDM rubber was compounded with increasing amount of filler (FEF N 550 type carbon black), process oil (saturated mineral oil), vulcanizing agent [di (t-butylperoxy) diisopropyl benzene, i.e., BBPIB] and diene [5-ethylidenebicyclo(2.2.1)-hept-2-ene, i.e., ENB] in order to investigate mechanical and rheological properties. Effect of Increasing amount of filler was investigated by using FEF N 550 type carbon black in 35, 70, 87.5, 105 phr. Decrease in scorch times of vulcanization reactions, ts2 (25, 21, 19, and 18 s, respectively) and slight increase in rate constants for vulcanization reactions (0.0270, 0.0274, 0.0301 and 0.0302 s-1, respectively) were explained in terms of nature of semi-active filler. Effect of increasing amount of process oil was investigated by using saturated mineral oil (TUDALEN 3909) in 15, 30, 45 phr. Scorch time for vulcanization reaction and rate constants were measured as 95, 103, 97 s and 0.0277, 0.0274, 0.0291 s-1, respectively. Effect of increasing amount of vulcanizing agent was investigated by using BBPIB (PERKADOX 14/40 MB-gr) in 2.5, 5, 7.5, 10 phr. The compound with 5 phr vulcanizing agent gave optimum rheometer data, crosslink density,, ultimate tensile strength, hardness, deflection and damping. Vulcanization reaction rate constant reached 0.0335 s-1 with 7.5 phr vulcanizing agent. Effect of increasing ENB ratio was investigated by using 4 different EPDM with ENB ratios 5.0, 5.6, 7.5, 8.9%. With two different cure systems, compounds with 5.6 and 7.5% ENB ratio gave optimum results. Vulcanization cure time, reaction rate constant and compression set properties changed in irregular manner.