Modeling and analyzing the uncertainty propagation in vector based network structures in GIS
CBS'de vektör tabanlı ağ yapılarında belirsizliğin yayılımının modellenmesi ve analizi
  1. Tez No: 201889
  2. Yazar: OYA YARKINOĞLU GÜCÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ŞEBNEM DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, İstatistik, Geography, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Vektör-Tabanlı Belirsizlik, Belirsizlik Yayılımı, Cografi Bilgi Sistemleri, Kovaryans (Esdegisirlik) Tabanlı Hata Bandı, G-Bandı, Çizgi Agı, Vector-Based Uncertainty, Uncertainty Propagation, Geographic Information Systems, Covariance Based Error Band, G-Band, Line Network
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Belirsizlik nicel bir özellik olup, gerçeklik ve onun gösterimi arasındaki farktır. Belirsizlik analizi ya da hata yayılımı modellemesi girdi hatasının çıktılara etkisini göstermektedir. Tezin temel amacı belirsizlik ve onun yayılımını konumsal korelasyonu dikkate alarak bagımlı çizgi parçaları için modellemektir. Modelin uygulaması Propagated Band Model (PBM) Eklentisi adıyla, ticari bir masaüstü uygulaması olan GeoKIT Explorer'a eklenti olarak yazılmıstır. Modelin uygulaması iki parçaya ayrılmıstır. lkinde, model seçilen çizgi agını olusturan her çizgi parçası için ayrı ayrı uygulanmıstır. kinci kısımda ise aktarılan hata, çizgi parçaları boyunca iletilerek baslangıç noktasındaki hatanın son noktaya degin yayılımı modellenmistir. Sonuçlar vektör nesneleri için en son önerilen G-Band modelin sonuçları ile karsılastırılmıstır. Sunulan sonuçların benzerlik ve farklılıkları üzerine yorum yapabilmek için bazı testler yapılmıstır. Bu testler iki farklı sekilde ele alınmıstır. lk kısımda seçilmis olan yol agı kullanıcılarca sayısallastırılmıstır.kinci kısımda ise yeni gelistirilmis bir yazılım olan Interactive Drawer (ID) kullanılarak kullanıcının kendi çizgi agını tanımlamasına ve Monte Carlo Simulasyonu kullanarak benzetisiminin yapılmasına olanak saglanmıstır. PBM eklentisi diger uygulamaların çıktılarını girdi olarak kabul edebilecek sekilde tasarlanmıstır. Buna ek olarak gelistirilen yazılım verilen çizgi agı için belirsizlik bantlarını olusturabilmekte ve görüntüleyebilmektedir. Gelistirilen uygulama, vektör tabanlı geometrik objelerdeki ve çizgi aglarındaki belirsizligin ele alınmasının önemini ve etkilerini vurgulamak amaçlıdır. iv
Özet (Çeviri)
Uncertainty is a quantitative attribute that represents the difference between reality and representation of reality. Uncertainty analysis and error propagation modeling reveals the propagation of input error through output. Main objective of this thesis is to model the uncertainty and its propagation for dependent line segments considering positional correlation. The model is implemented as a plug-in, called Propagated Band Model (PBM) Plug-in, to a commercial desktop application, GeoKIT Explorer. Implementation of the model is divided into two parts. In the first one, model is applied to each line segment of the selected network, separately. In the second one, error in each segment is transmitted through the line segments from the start node to the end node of the network. Outcomes are then compared with the results of the G-Band model which is the latest uncertainty model for vector features. To comment on similarities and differences of the outcomes, implementation is handled for two different cases. In the first case, users digitize the selected road network. In the second case recently developed software called Interactive Drawer (ID) is used to allow user to define a new network and simulate this network through Monte Carlo Simulation Method. PBM Plug-in is designed to accept the outputs of these implementation cases as an input, as well as generating and visualizing the uncertainty bands of the given line network. Developed implementations and functionality are basically for expressing the importance and effectiveness of uncertainty handling in vector based geometric features, especially for line segments which construct a network.