Development of sled range test facility for store separation model
Model yük ayrılma testleri için raylı deneme alt yapısı geliştirilmesi
- Tez No: 201913
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNA BALKAN, DR. GÖKMEN MAHMUTYAZICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yük Ayrılması, Benzeşim, Fotogrametri, Store Separation, Similitude, Photogrammetry
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, yük modelinin uçak modelinden güvenli bir şekilde ayrılmasının, toplanan verilerin analizi ile doğrulanması amacı ile bir test altyapısı geliştirmektir. Kavramsal tasarım aşamasında farklı alternatifler üzerinde çalışılmış ve yerden 5 metre yükseklikte raya sahip olan altyapı seçilmiş ve inşa edilmiştir. Uçak modelinin bağlı olduğu test düzeneğinin, katı roket motorları yardımı ile hızlandırma amacı için 300 metre uzunluğundaki test alanı kullanılmıştır. Yapılmak istenen, ilk 100 metrelik bölümde aracı hızlandırmak ve roket motoru sustuğu anda istenilen ayrılma hızına ulaşıp yük modeli ayrılmasını gerçekleştirmek ve son 100 metre içerisinde modelleri kurtarmak için aracı yavaşlatmaktır. Ayrılma koşullarına göre test düzeneğinin tasarımı ve 1/8 oranında ölçeklenmiş modellerin benzeşim çalışmalarının tamamlanmasından sonra, ayrılma testleri gerçekleştirilmiştir. Test uçağının limitlerinden dolayı ayrılma testleri en yüksek 0.9 Mach değeriyle sınırlandırılmıştır. Doppler radar kullanılarak hız ölçümleri gerçekleştirilmiştir, ayrıca ayrılmanın analizi ve doğrulanması için fotogrametri metodu kullanılmıştır. Yük modelinin ölçülen ayrılma verileri, tam ölçekli yük ayrılma verileri ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to develop a test facility in order to validate the safe separation of a store model from the aircraft model with the analysis of the acquired data. Different alternatives are considered in the conceptual design and a facility is selected which contains the rail constructed 5 meters above the ground. 300 meter test range is used to accelerate the aircraft model, attached to the carriage with solid rocket engines. The concept is to accelerate the carriage within the first 100 meters, to perform the separation of the model at the desired velocity when the rocket engine is burned out, and in the last 100 meters, to decelerate the carriage in order to recover the models. After the parts of the carriage are designed with respect to the requirements of the separation and completing the similitude study of scaled models with the ratio of 1/8, separation tests are performed. These tests are constrained with 0.9 Mach due to the store and test aircraft limitations. Doppler radar is issued to measure the velocity and photogrammetry method is used to validate and analyze the separation and to obtain the vertical trajectory of the store model. Measured trajectory of the store model is compared with the trajectory of the full scale store.