Modeling and simulation of a navigation system with an IMU and a magnetometer
AÖB ve manyetometreli bir seyrüsefer sisteminin modellenmesi ve simulasyonu
  1. Tez No: 201928
  2. Yazar: UĞUR KAYASAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖZGÖREN, DR. OSMAN MERTTOPÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ataletsel seyrüsefer sistemi, manyetometre, MEMS, Kalman filtresi, Inertial navigation system, magnetometer, MEMS, Kalman filter
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu tezde, MEMS tabanlı bir ataletsel ölçüm birimi ile üç eksenli bir manyetometrenin tümleştirilmesi üzerinde çalışılmıştır. Bilindiği gibi desteklenmeyen ataletsel seyrüsefer sistemlerinin, özellikle ucuz MEMS tabanlı seyrüsefer sistemlerin, ıraksayan bir yapısı vardır. Günümüzde çoğu seyrüsefer sistemi GPS ölçümlerini destek amaçlı olarak kullanmaktadır. Ancak, GPS ölçümlerinin kullanılamadığı durumlar bir çok sistem için mevcuttur. Ayrıca, GPS doğrusal konum ve hız bilgisi sağlarken, açısal konum bilgisi de kestirim filtreleri kullanılarak elde edilir. Alternatif bir destek kaynağı da üç eksenli manyetometre kullanımıdır. Bu çalışmada, ataletsel seyrüsefer sisteminin hata ilerleme denklemleri çıkartılmış; Kalman filtresinde kullanılmak üzere manyetometre ölçüm denklemleri türetilmiş; kendi kendine ilk hizalama algoritmaları hazırlanmıştır. Hareket halindeki kestirim performansları GPS ve manyetometre desteklemeleri kullanılarak karşılaştırılmıştır. İlk hizalama algoritmaları için deneysel çalışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the integration of a MEMS based inertial measurement unit and a three axis solid state magnetometer are studied. It is a fact that unaided inertial navigation systems, especially low cost MEMS based navigation systems have a divergent behavior. Nowadays, many navigation systems use GPS aiding to improve the performance, but GPS may not be applicable in some cases. Also, GPS provides the position and velocity reference whereas the attitude information is extracted through estimation filters. An alternative reference source is a three axis magnetometer, which provides direct attitude measurements. In this study, error propagation equations of an inertial navigation system are derived; measurement equations of magnetometer for Kalman filtering are developed; the unique method to self align the MEMS navigation system is developed. In the motion estimation, the performance of the developed algorithms are compared using a GPS aided system and magnetometer aided system. Some experiments are conducted for self alignment algorithms.