Spectral characteristics of wind waves in the Eastern Black Sea
Doğu Karadeniz'deki rüzgar dalgalarının spektral özellikleri
  1. Tez No: 201930
  2. Yazar: NİHAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Karadeniz, Rüzgar dalgası spektrumu, JONSWAP spektrumu, Çok tepeli spektrum, Spektral analiz, Eastern Black Sea, Wind-wave spectrum, JONSWAP spectrum, Multi-modal spectrum, Spectral analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Fırtınalarca deniz yüzeyinde yaratılan dalgaların çok karmaşık yapısı vardır. Rüzgar dalgalarının karmaşık yapısını açıklamaya yönelik yollardan birisi dalga enerji spektrumunu kullanmaktır. Kıyı mühendisliğinde pek çok kıyı ve deniz etkinliği için gereken rüzgar dalgalarının spectral özelliklerine ilişkin mevcut bilgi Karadeniz için son derece sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, Doğu Karadeniz için rüzgar dalgalarının spektrumu üzerine güvenilir bilgiler elde ederek bu kapalı denizde oluşan dalgaların yapısının anlaşılmasına katkı sağlamaktır. Çalışmada Sinop, Hopa ve Gelincik (Rusya) açıklarına yerleştirilen yönsel dalga ölçer şamandıralardan elde edilen oldukça uzun süreli derin deniz dalga ölçümleri kullanılmıştır. Dalga ölçümleri tek tepeli veya çok tepeli olarak tanımlanmış, ve oluşma yüzdeleri hesaplanmıştır. Tek tepeli spektruma sahip ölçümler tam gelişmiş veya gelişmekte olan deniz durumuna ait olarak ayrılmıştır. Gözlenen vii spektrumlar için JONSWAP ve PM spektrumlarının model parametreleri en küçük kareler yöntemi ile tahmin edilmiştir. Gelişmekte olan deniz durumuna ait ölçümler, sabit rüzgar koşullarında oluşmuş olanlarını seçmek üzere ayrıca incelenmiştir. Bu veri alt seti için, boyutsuz spektral değişkenlerin kabarma uzunluğu ile değişimi, JONSWAP model spektrumunun ortalama parametreleri ve boyutsuz spektrumlar kümesi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Wind waves are highly complex, random phenomena. One way to describe the irregular nature of the sea surface is the use of wave energy spectrum. Spectral information for wind waves in the Black Sea is extremely limited. Knowledge on spectral characteristics of wind waves would contribute to scientific, engineering and operational coastal and marine activities in the Black Sea. The aim of the present thesis is to investigate characteristics of wind wave spectra for the Eastern Black Sea. This would allow detailed understanding of the nature of the waves occurring in this enclosed basin. Long-term wave measurements obtained by directional buoys deployed offshore at Sinop, Hopa and Gelendzhik were utilized as the three sets of wave data. Records were analyzed to identify them as uni-modal or multimodal spectra, and occurrences of spectral peaks were computed. Single peaked spectra were studied as belonging to fully arisen or developing sea v states. Model parameters of JONSWAP and PM spectra were estimated for the observed spectra by using a least square error method. The records of developing seas were further analyzed to select the ones belonging to stable wind conditions. Fetch dependencies of non-dimensional spectral variables, mean parameters of JONSWAP model spectrum and the envelop of dimensionless spectra were investigated for this data sub-set.