Organizational decline and bankruptcy prediction model for the Turkish construction companies
Türk inşaat şirketleri için organizasyonel çöküş ve iflas modeli
- Tez No: 201931
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL, DOÇ. DR. İREM DİKMEN TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: organizasyonel çöküs, iflas, Türk insaat sekt, organizational decline, bankruptcy, Turkish construction industry
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tez kapsamında; Türk nsaat Sirketleri'nin çöküs mekanizmasında etkili olan faktörler genis bir literatür taraması yapılmak suretiyle irdelenmis ve profesyonel yasamlarında ?Organizasyonel Çöküs / flas? yasamıs insaat mühendislerinden olusan katılımcı grubunun tecrübeleri ısıgında Delphi Çalısması yapılarak incelenmistir. Belirlenen faktörlere ve aralarındaki iliskilere dayanarak, bu faktörlerin ?Türk nsaat Sirketlerinin Organizasyonel Çöküs / flası? üzerinde teskil ettikleri önemin birbirlerine göre derecelendirilmesinde Analitik Ag Prosesi (ANP) kullanılmıstır. Sirket yöneticilerinin profesyonel yasamlarında, sirketlerinin içerisinde bulundugu durumu degerlendirmek amacıyla karar destek aracı olarak kullanabilecekleri bir ?Organizasyonel Çöküs / flas? modeli olusturulmustur. ANP analizi sonucunda yönetimin becerisi ile organizasyonel bilgi ve teknik/teknolojik yeterlilik gibi kaynakların sirketi basarıya ya da çöküs/iflasa götüren en etkili faktörler oldukları ortaya çıkarken, ekonomik ve politik degisimler gibi tüm sektörler için geçerli olan dıs kaynaklı faktörlerin insaat sirketlerinin iflasında en az dogrudan etkiye sahip olan faktörler oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this research, factors contributing to the decline and failure in the Turkish construction industry are examined by the aid of a broad literature review and a Delphi Study conducted among respondents selected to be civil engineers who experienced organizational decline and/or bankruptcy throughout their professional lives. Based on the identified factors and their interrelations, Analytical Network Process (ANP) is used to quantify the relative importance of these factors on ?Organizational Decline/Bankruptcy of the Turkish Construction Companies?. Organizational Decline/Bankruptcy evaluation and prediction model to be used by the construction company managers as a decision support tool is constructed. As a result of the ANP analysis, importance of management competency and companies? intangible resources such as organizational knowledge and its technical and technological capabilities came out to be the most important factors effective on the fate of the company to success or bankruptcy whereas external factors such as economic and political changes; which are effective on all kind of industries commonly, occurred to be the least effective factors that directly affect business failure.