Mineral katkılı harçlarda mikrodalga ile uygulanan hızlandırılmış kürde en uygun kür çevriminin belirlenmesi
Determination of optimal accelerated microwave cure cycle on mineral additive mortars
- Tez No: 201950
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER BEKİR TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: mikrodalga kür, harç, basınç dayanımı, uçucu kül, dayanım tahmini, Microwave curing, mortar, compressive strength, fly ash, predicted strength
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Mikrodalga kür yöntemi beton numunelerinin hidratasyon hızını arttırarak erken dayanım kazanmalarını sağlayan, son yıllarda özellikle yurtdısı arastırmalarda konu olan bir yöntemdir. Mikrodalga kür yöntemi ile aynı zamanda betonun 7 ve 28 günlük basınç dayanımlarını bir günden kısa bir sürede tahmin edebilme imkanı vardır. Mikrodalga kür islemi sonucunda elde edilen basınç dayanımları ile 7 ve 28 günlük normal kür edilmis betonun basınç dayanımları arasında yüksek korelasyonlu bir iliski kurulması tekniğine dayalı bu yöntemin iyi sonuçlar verebilmesi için deney sonuçlarını etkileyen parametrelerin hassaslıkla belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalısmada, 4×4×16 cm boyutlarında mineral katkılı (F sınıfı uçucu kül) ve katkısız harç numuneleri üzerinde mikrodalga kür çevrimlerinin etkisi incelenmistir. En uygun mikrodalga kür çevrimini belirleyebilmek için bir çok deney parametresi kullanılarak aralarından en uygun değerler seçilmistir. ?ncelenen deney parametreleri arasında s/ç oranı, ç/k oranı, ön bekleme süresi (harç döküldükten sonra mikrodalga kür öncesi beklenen süre), mikrodalga kür süresi, mikrodalga güç seviyesi ve erken dayanım deney zamanı bulunmaktadır. Deneme yanılma yöntemiyle her bir parametre için farklı değerler uygulanmıs ve aralarından en uygun olanları belirlenmistir. Belirlenen deney parametresi sabit kabul edilip diğer parametreler de aynı yöntemle tespit edilmistir. Yapılan bu çalısma sonucunda, en uygun mikrodalga kür çevrimi belirlenmis ve bu çevrim ile harç numunelerinin 7 ve 28 günlük basınç dayanımları tahmin edilmistir.
Özet (Çeviri)
Microwave curing process which was recently investigated especially in foreign articles can increase the early age strength of concrete by accelerating the cement hydration. Furthermore, microwave curing process enables to predict 7 and 28 days compressive strengths of mortars and concrete in a time of earlier than a day. Predicting accuracy depends on determining the optimal parameters which can affect microwave curing process. While predicting the 7 and 28 days compressive strengths, a high correlation between microwave cured early age strengths and normally cured 7 and 28 days strengths should be determined. In this study, microwave curing process effects were investigated on 4×4×16 cm prism control (no admixture) and fly ash (F class fly ash) mortar specimens. So many experiment parameters were used to find the optimal microwave curing process and optimal parameter values were chosen. Investigated parameters were; water/cement (w/c) ratio, cement/sand (c/s) ratio, preliminary standby time (standby time after mortars mixed to the microwave time), microwave curing time, microwave power level and early age test time. By trial and error method, different values were taken on trial and the optimal values were chosen at the end. Optimal ones which were determined were taken as constant to determine the other parameters and all the parameters were determined by the same method at the end of the experiments. As a result of this study, optimal cure cycle were determined and by this cycle 7 and 28 days compressive strengths were predicted in few hours after mortars mixed.