Mineral katkılı harçlarda alkali silika reaksiyonu kaynaklı çatlakların görüntü işleme teknikleri kullanılarak incelenmesi
Investigation of cracks in mortars containing mineral additives qwing to alkali-silica reaction using image processing techniques
  1. Tez No: 948592
  2. Yazar: İBRAHİM SELİM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAFA NAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alkali-Silika Reaksiyonu, Mineral Katkı, Görüntü İşleme, Çatlak Genişliği, Alkali-Silica Reaction, Mineral Additive, Image Processing, Crack Width
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Alkali-silika reaksiyonu (ASR) çimentodaki alkalilerle agregada bulunan reaktif silis arasında oluşan ve reaksiyon sonucu oluşan genleşme ile beton ve betonarme yapıların dayanımını ve dayanıklılığını olumsuz yönde etkileyen önemli bir süreçtir. Bu süreç çatlaklarla ile kendini gösteren iç gerilmelerin artmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, mineral katkıların ASR kaynaklı çatlaklar üzerindeki etkisi görüntü işleme teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Bu kapsamda, farklı oranlarda uçucu kül (UK), yüksek fırın cürufu (YFC), silis dumanı (SD) ve metakaolin (MK) içeren harçlardan çatlak görüntüleri elde edilmiş ve harç numunelerin genleşme yüzdeleri ölçülmüştür. Bunun yanında görüntü işleme teknikleri kullanılarak harçların yüzeyinden ölçülen ortalama çatlak genişliği ile genleşme yüzdeleri arasındaki ilişki karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Mineral katkılı harç numunelerinin referans numuneye göre 3, 7, 14 ve 28. gün sonunda genleşme değerlerinde önemli azalmalar meydana gelmiştir. Görüntü işleme tekniklerinden elde edilen sonuçlar incelendiğinde mineral katkı yüzdesindeki artışla birlikte ASR kaynaklı çatlak genişliklerinde önemli azalmalar olduğunu göstermiştir. Çatlak genişliğindeki en fazla azalma %60 oranında YFC, en az azalma ise %5 oranında SF içeren harç numunelerde görülmüştür. Silis dumanı içeren harç numuneler üzerinde elde edilen sonuçlar hariç, mineral katkılı tüm harç numuneler için ölçülen ortalama çatlak genişliği ile genleşme arasında istatistiksel bir ilişkinin varlığı söz konusudur.
Özet (Çeviri)
Alkali-silica reaction (ASR) is an important process that occurs between alkalis in cement and reactive silica in aggregates and negatively affects the strength and durability of concrete and reinforced concrete structures due to the expansion resulting from the reaction. This process causes an increase in internal stresses, which manifest themselves as cracks. In this study, the effect of mineral additives on ASR-induced cracks was investigated by image processing techniques. Within this scope, crack images were obtained from mortars containing different proportions of fly ash (FA), blast furnace slag (BFS), silica fume (SF), and metakaolin (MK), and the expansions of the mortar samples were measured. Additionally, the relationship between the average crack width measured from the mortar surface and the expansion percentages was analyzed comparatively using image processing techniques. Significant decreases in expansion values were observed in mineral-added mortar samples compared to the reference sample at 3, 7, 14, and 28 days. The results obtained from image processing techniques showed that there were significant decreases in ASR-induced crack widths with an increase in the mineral additive percentage. The greatest reduction in crack width was observed in mortar samples containing 60% YFC, while the smallest reduction was observed in mortar samples containing 5% SF. Except for the results obtained on mortar samples containing silica fume, there is a statistically significant relationship between the average crack width and expansion measured for all mineral-added mortar samples.