Doğu Anadolu bölgesinde tesis edilen Pinus contorta dougl. ex. loud. orijin denemelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Pinus contorta dougl. ex. loud. provenance trials in east Anatolian region of Turkey
- Tez No: 201959
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRETTİN TİLKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boy, Orijin, Pinus contorta, Yasama yüzdesi, Height, Provenance, Pinus contorta, Survival percentage
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu arastırmada, Dogu Anadolu Bölgesinde (Erzurum, Erzincan-Refahiye ve Kars-Sarıkamıs) özellikle orman üst sınırında veya yüksek rakımlı açık alanlarda yapılacak agaçlandırmalarda kullanılmak üzere, dogal yetisme alanlarında yaklasık 4300 m yükseklige kadar çıkabilen, - 50 ºC düsük sıcaklıga, 450-500 mm yagısa tahammül edebilen, toprak istekleri oldukça az olan ve dogal yayılıs alanında hızlı büyüyen Pinus contorta türüne ait uygun orijinin veya orijinlerin belirlenmesi amaçlanmıstır. Üç yinemeli ve 3 deneme alanı (Erzurum, Erzincan-Refahiye ve Kars- Sarıkamıs) 1994 yılında kurulmustur. Denemede USA orijinli 8 adet P contorta ve Dogu Anadolu'dan 1 adet P sylvestris orijini kullanılmıstır. 1996 yılında fidan yasama yüzdesi, fidan boyu ve fidan özellikleri tespit edilmistir. Üç farklı deneme alanında yapılan çalısma sonucunda 8 adet P. contorta orijinleri arasında fidan boy büyümesi ve fidan yasama yüzdesi bakımından istatistiksel anlamda farklılıklar belirlenmistir. Yapılan analizler sonucunda sarıçamla birlikte 1. grupta yer almayı basaran ve deneme alanları içerisinde rakımı en yüksek olan (2130 m) Sarıkamıs deneme alanında da 1. sıraya yerlesen Pinus contorta türüne ait bir orijinin oldugu görülmüstür. Bununla birlikte gelismeleri sarıçamla aynı olmasına ragmen söz konusu orijinin gövdesinde çatlaklar, diger orijinlerde ise yaprak kızarıklıgı ve çam sürgün bükücüsünün zararı görülmüstür. Dogu Anadolu Bölgesinde yapılacak olan agaçlandırmalarda kendi ekolojik yayılma alanında yörenin asli agaç türü sarıçam ve orman üst sınırı veya yüksek rakımlı orman dısı açık alanların agaçlandırılmasında ise her üç deneme alanında da 1. grupta yer alan 2'nolu Pinus contorta var. murrayana orijini tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, it has been aimed to determine suitable Pinus contorta origins for the Eastern Anatolia Region of Turkey. This species can grow in nature growing areas with 4300 m altitude, resist to ?50 ºC, grow with 450-500 mm precipitation and has low soil desires. It aslo grow fast in nature growing areas and is useable in plantations made in alphine zone or bare lands with high altitude and degraded lands in the Eastern Anatolia Region (Erzurum, Erzincan-Refahiye and Kars-Sarıkamıs). Three experimental areas (Erzurum, Erzincan-Refahiye and Kars-Sarıkamıs) with three replications were designed in 1994. Eight P. contorta provenances from the USA and one Pinus sylvestris provenance from the Eastern Anatolia Region were used. In 1996 seedling survival, seedling height and seedling attributes were measured in three experimental areas. As a result of the study, it has been determined that there were significant differences in seedling survival, seedling height and seedling diameter among eight Pinus contorta origins. It has been seen that Pinus contorta origins, which success to be in first group with Pinus sylvestris, get into first order in Sarıkamıs experimental area with 2100 m altitude. In spite of the same growing pattern with Pinus sylvestris, stem-cracked has been seen in this species and leaf rash and harmful of pinus sprout flexor in the other origins. It can be concluded that P. sylvestris and Pinus contorta var. murrayana with can be used out of forest open areas or upper level of forest in the Eastern Anatolia Region.