Oltu yaban hayatı geliştirme sahasında yaban keçisi Capra aegagrus erxleben, 1777 popülasyonları üzerine çalışmalar
Studies on population of wild goat Capra aegagrus erxleben, 1777 of Oltu wild life development area
- Tez No: 201961
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEMEL GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yaban keçisi, Dogrudan gözlem, Noktada sayım, Wild goat, Direct observation, Point count
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yaban keçisi Capra aegagrus Erxleben, 1777 Dünyada milyonlarca kisinin ekonomik olarak bagımlı oldugu Evcil keçi (Capra hircus)'un atasıdır. Üstün uyum yetenegiyle Dünya'da çok genis bir alanda yasayabilen Yaban keçisi, Ülkemizde Güney, Güneydogu, Dogu ve Kuzeydogu Anadolu'nun sarp daglarında bulunmaktadır. Yaban keçisi genetik çesitlilik, av turizmi, ekolojik turizm ve sürdürülebilir av ve yaban hayatı açısından önemli bir büyük memeli türüdür. Bu çalısma Erzurum ili, Oltu ilçesi sınırları içinde yer alan `Oltu Yaban Hayatı Gelistirme Sahası'nda Eylül-2005 ve Mayıs-2006 tarihleri arasında gerçeklestirilmistir. Sayımlar, kıs-çiftlesme döneminde yapılmıstır. Arazi çalısmaları; yöre halkı, avcılar ve Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü personelinde de yardım alınarak ön etüt asamasında 1/25.000'lik topografik haritalara isaretlenen gözlem noktalarında, her biri ikiser kisiden olusan gözlem timleri tarafından gerçeklestirilmistir. Tüm gözlem noktalarında `Belirli Noktalarda Bekleyerek Sayım (Noktada sayım) Teknigi' uygulanmıstır. Gözlem noktalarında varlıgı belirlenen her bir Yaban keçisi, gözleme ait diger bilgilerle birlikte gözlem kartına yerinde isaretlenmistir. Daha sonra büroda degerlendirilen sonuçlar, çizelge ve sekiller halinde gösterilmistir. Yürütülen bu çalısma sonucunda, Oltu Yaban Hayatı Gelistirme Sahası'nda Yaban keçisi populasyonunun 28 adet teke, 79 adet disi ve 36 adet yavru olmak üzere toplam 143 bireyden olustugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Wild goat is the ancestor of Domestic goat on which is economically depended by millions of people. Wild goats, which can live on the world due to their high adaptation capability, occupy stop mountains of South, southeast, east and norteast Anatolia in our country. Wild goat is an important mammal as regards genetic divertsy, hunting tourisim, ecological tourisim and sustainable hunt or wild life. This study was carried out the field of Oltu wild life development taking the place in the town of Oltu, Erzurum between the dates september 2005 and may 2006. The countings were carried out in the winter period. Field work: were carried out by observing teams, each of which consist of two persons, and in the observation points marked on 1/25000 topografic maps in pre-etud stage by taking help from the staff of Wild Protection and National Park Directorate, hunters and local people. On all observation points, counting technique was applied (counting on the point). The existence of each of Wild goat which are determined on observation points was marked on observation cards together with other knowledge about the observation, and then the results assessed are shown in figures and graphics. In the result of this study carrid out, it is determined that the population of Wild goat in Oltu Wild Life Development field consisted of 143 goats, 28 of them were malegoat, and 79 of them female and 36 of them babies.