Erzurum Orman Fidanlığı'ndaki zararlı ve faydalı böcek türleri
Harmful and useful insect species in Erzurum Forest Nursery
  1. Tez No: 201963
  2. Yazar: MUHSİN GÖKSEL ÇÜÇEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEMEL GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman fidanlıgı, Zararlı ve faydalı böcekler türleri, Böcek zararı, Forest nursery, Harmful and useful insect species, Inseck harmful
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Erzurum Orman Fidanlıgındaki Zararlı ve Faydalı Böcekler Türleri konulu bu çalısma, 2005 ve 2006 yıllarında sürdürülmüstür. Çalısmada öncelikle literatürler incelenerek büro çalısması yapılmıs, bunu takiben belli bir metot dâhilinde bulgular toplanmıstır. Toplanan böcek türlerine ait larva, pupa ve ergin örneklerinin Artvin Orman Fakültesi ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden alınan teknik yardımlar ve literatürlere dayanılarak teshisleri yapılmıs ve literatürlerden biyolojileri incelenmistir. Teshisleri yapılan ve zararları tespit edilmis olan 21 adet zararlı böcek türünün, Gryllotalpa gryllotalpa, Arctia caja, Melalontha melalontha, Agrotis ipsilon Agrotis segetum, Leucoma salicis, Malacosoma neustria, Rhyacionia buoliana, Chrysomela collaris, Chrysomela populi, Saperda populnea, Omophlus caurasicus, Trichiocampus viminalis, Euceraphis punctipennis, Pemphigus immunis, Psyllopsis fraxinicola, Tuberolachnus salignus, Phoenicocoris obscurellus, Coreusus septentrionalis, Pemphigus protospirea ve Gypsonoma dealbana oldukları tespit edilmistir. Fidanlıkta üretilen özellikle Populus nigra (kavak kara) ile Betula pendula (hus) fidan türlerinde, diger türlere oranla daha fazla sayıda böcek türünün zarar yaptıgı tespit edilmistir. Bunlardan baska, Pinus sylvestris (sarıçam), Fraxinus exelsior (disbudak), Salix babylonica (salkım sögüt), Salix nigra (kara sögüt), Rosa canina (kusburnu), Ulmus glabra (karaagaç) ve Robinia pseudoacacia (yalancı akasya) fidan türlerinin de böcek zararlarından etkilendigi görülmüstür. Fakat tüm bu zararların kitle zararı seklinde olmadıgı, çogunlukla bitkilerin gelisimlerini azaltmak ve ekonomik kayba ugratmak seklinde oldugu tespit edilmistir. Böcek miktarının, 2006 yılında uygun olan iklim sartlarından dolayı daha fazla oldugu görülmüstür. Fidanlıkta görülen böcek zararlarının, fidan üretiminde uygun kültürel önlemleri alarak azaltılabilecegi kanaatlerine varılmıstır. Faydalı olan böcek türlerinin 18 adet oldugu ve bunların zararlı böcek türlerinde konukçu ve predatör oldukları ve bu böceklerin larva, pupa ve erginlerini yiyerek fayda sagladıkları tespit edilmistir. Faydalı böcek türleri; Deleaster diclinus, Philonthus rubripensis, Paederus fuscipes, Psyllobora virgintiduopunctata, Lamprostus chalconatus, Lebia scapularis, Lebia trimaculata, Meteorus versicolor, Meteorus rubens, Exeristes roborator, Diadegma eucerophagum, Enicospilus ramidulus, Nabis pseudoferus, Deraeocaris serenus, Chrysopa carnea, Metasyrphus corollae, Sphaerophoria scripta, Forficula auricularia türleri olarak tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
This work with the subject of Harmful and Useful Insect Species in Erzurum Forest Nursery was carried on in the years of 2005 and 2006. In this work by investigating literature firstly, office study was done and subsequent findings were gathered connecting with a special method. Larva, pupa and mature samples belonging gathered insect species were identified with the help of Atatürk University Agriculture Faculty and their biology is investigated from literature. It was determined that the insect species identified and their harms found are 21 and these are Gryllotalpa gryllotalpa, Arctia caja, Melalontha melalontha, Agrotis ipsilon, Agrotis segetum, Leucoma salicis, Malacosoma neustria Rhyacionia buoliana, Chrysomela collaris, Chrysomela populi, Saperda populnea, Omophlus caurasicus, Trichiocampus viminalis, Pemphigus immunis, Psyllopsis fraxinicola, Tuberolachnus salignus, Euceraphis punctipennis, Phoenicocoris obscurellus, Coreusus septentrionalis, Pemphigus protospirea and Gypsonoma dealbana It was determined that more insect species are giving harm on proportion to other species in the nursery especially Populus nigra and Betula pendula. Apart from these, sapling species such as Pinus sylvestris, Fraxinus exelsior, Salix babylonica, Salix nigra, Rosa canina, Ulmus glabra ve Robinia pseudoacacia are affected by harms of insects. But it is determined that these are not mass harms, usually they are decreasing the development of the plants and they are causing economic loss. Thanks to the suitable climate conditions, the amount of insect has been increased in 2006. It was decided that the insect harms can be reduced by taking suitable precautions in sampling producing. It is determined that useful insect species are 18 and these are host and predator in harmful insect species and they are providing advantage by eating the larva, pupa and mature of these insect. Useful insect species are Deleaster diclinus, Philonthus rubripensis, Paederus fuscipes, Psyllobora virgintiduopunctata, Lamprostus chalconatus, Lebia scapularis, Lebia trimaculata, Meteorus versicolor, Meteorus rubens, Exeristes roborator, Diadegma eucerophagum, Enicospilus ramidulus, Nabis pseudoferus, Deraeocaris serenus, Chrysopa carnea, Metasyrphus corollae, Sphaerophoria scripta, Forficula auricularia.