Mobile government in Turkey: Investigating the critical success factors, drivers and barriers
Türkiye?de mobil devlet: Kritik başarı faktörleri, yönlendiriciler ve engellerin araştırılması
  1. Tez No: 201966
  2. Yazar: ANIL ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: DR. ALİ ARİFOĞLU, PROF. DR. ALİ YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Mobilite, M-Devlet, Kablosuz Mobil Teknolojiler, Kritik Başarı Faktörleri, Mobility, M-Government, Wireless Mobile Technologies, Critical Success Factors
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Türkiye'de cep telefonu kullanıcılarının sayısı internet erişimine sahip hane sayısını çoktan aşmıştır. UMTS, Wi-Fi, veya WiMax gibi hemen her yerden daha çok bant genişliği ve erişim sağlayan teknolojilerin varlığı hükümetlere yeni bir düzene geçmeleri için baskı yapmaktadır: m-devlet. Cep telefonu kullanımı arttıkça, m-devletin varlığı kamu sektörü açısından gittikçe kaçınılmaz görünmektedir. vii Bu araştırmada, gelişmekte olan ülkelerin m-devlet gelişiminde başarı kazanmalarına yönelik bir stratejik hareket plan modeli oluşturulacaktır. Aynı zamanda, seçilmiş ülke vakaları karşılaştırılarak, Türkiye için kritik başarı faktörleri saptanacaktır. Ayrıca, Tek-Yönlü ANOVA ve Pearson Ki-Kare testleri uygulanarak, Türkiye'de m-devlet açısından yönlendiriciler, engeller, ve demografik faktörlerin etkileri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The number of mobile phone users in Turkey has already exceeded the number of households with the internet access. The presence of technologies which allowed more bandwidth and access from almost everywhere such as UMTS, Wi-Fi, or Wi-Max is putting a pressure on governments to enter into a new direction: m-government. As mobile phone penetration increases, its presence in the public sector is increasingly being viewed as inevitable. v In this thesis, a strategic action plan model for the developing countries to achieve success in the development of m-government will be constructed. Meanwhile, critical success factors for Turkey are to be identified by a comparison of selected country cases. Moreoever, drivers and barriers for mobile government in Turkey and the affects of the demographic factors are examined by using the One-Way ANOVA and Pearson Chi-Square tests.