The effect of apologetic error messages and mood states on computer users' self-appraisals of performances and actual performances
Özür dileyen hata mesajlarının ve ruh hallerinin bilgisayar kullanıcılarının performans öz-değerlendirmeleri ve gerçek performansları üzerindeki etkisi
- Tez No: 201965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT ÇAĞILTAY, PROF. DR. DENİZ ZEYREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Performansın öz-degerlendirmesi, gerçek performans, özür dileyen hata mesajı, ruh hali ve insan-benzeri bilgisayar arayüzü, Self-appraisal of performance, actual performance, apologetic error message, mood state and human-like computer interface
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalısmanın temel amacı, insan-benzeri özür dileyen hata mesajları sunan bilgisayar arayüzlerinin kullanıcıların gerçek performansları ve performans özdegerlendirmeleri üzerinde bir etkisinin olup olmadıgını incelemektir. Bu çalısmaya 310 üniversite ögrencisi katılmıstır. Çalısma için, kullanıcıları hüsrana ugratacak nitelikte, bilinçlice tasarlanmıs hataları içeren bir web tabanlı ögretim materyali gelistirilmistir. Bu çalısma üç asamadan olusmaktadır. Birinci asamada, CCSARP (Konusma Edinimi Gerçeklesme Örüntüleri Üzerine Kültürler Arası Çalısma) kodlama elkitabı ve bu elkitabı çerçevesinde yapılmıs olan çalısmalar temel alınarak Türk katılımcıların özür strateji sıralamaları elde edildi. Özür ifadesi içeren iki farklı mesaj gelistirmek için, elde edilen özür strateji sıralamalarından iki tanesi seçildi. Bu iki özür mesajına ek olarak, deneysel çalısmanın kontrol grubunda kullanılmak üzere klasik bir bilgisayar hata mesajı gelistirildi. Bu çalısmanın ikinci asaması, gelistirilen bu üç mesajın kullanıcılar tarafından özür olarak algılanıp algılanmadıgını anlamak amacıyla yürütülmüstür. kinci asama sonunda, özür ifadeleri içeren mesajların özür olarak algılandıgı, özür ifadesi içermeyen basit bilgisayar mesajının özür olarak algılanmadıgı anlasılmıstır. Özür dileyen mesajların bilgisayar arayüzünde kullanılmasından sonra, kullanıcıların ruh hali, gerçek performansları ve performans öz-degerlendirmeleri arasındaki iliskiyi incelemek amacıyla, ikinci asamada özür olarak algılanıp algılanmadıgı ölçülen mesajlar çalısmanın üçüncü asamasında kullanılmıstır. Bu çalısmanın sonuçları, kullanım sıklıkları açısından, bilgisayar ortamında tercih edilen özür stratejilerinin sosyal ortamda kullanılan özür stratejileri ile benzer oldugunu göstermektedir. Bu bulguya ek olarak, yapılan istatistiki analizler, özür dileyen mesajların kullanıcıların performans öz-degerlendirmeleri üzerindeki etkisinin, kullanıcıların ruh halleri ile özür mesajlarının içerigine baglı oldugunu ortaya çıkarmıstır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study, in which 310 university students participated, is to investigate whether or not computer interfaces offering human-like apologetic error messages influence users? self-appraisals of performances and actual performances in the computerized environment. For the study, an online instructional material which includes deliberate design problems leading to user frustration was developed. The study is comprised of three phases. In the first phase, based on the CCSARP (Cross-Cultural Study of Speech Act Realization Patterns) coding manual and the studies conducted with the framework provided by the manual, apology strategy sequences were elicited from Turkish participants. Two of these apology strategy sequences were selected for producing two apology error messages. In addition to these apology messages, one plain computer error message was also developed for experimental control. The second phase of the study was conducted to determine whether these three messages were perceived as apologies. It was found out that the two apology messages were perceived as apologies and the plain computer message was not perceived as an apology. In the third phase these three messages were used to investigate the relationship between mood, self-appraisal of performance and actual performance after the transmission of the apologetic error messages. The findings of this study show that the frequencies of apology strategies preferred in the computerized environment are similar with those utilized in the social context. Statistical analyses also reveal that the influence of apology messages on self-appraisal of performance depends on participants? mood state and the contents of the apology messages.