An evaluation of cognitive modeling tools
Bir bilişsel modelleme araçları değerlendirmesi
  1. Tez No: 201973
  2. Yazar: CAN BİCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE SAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: bilis¸sel mimariler, bilis¸sel modelleme, yazılım degerlendirmesi, ˘ bilis¸sel modelleme arac¸ları, cognitive architectures, cognitive modeling, software evaluation, cognitive modeling tools 2
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez, bilissel modelleme araclarını inceleme yontemi icin bir anket kullanarak, farklı acılardan degerlendirmektedir. Bilissel modelleme araclarının bilissel modelleme isine uygunlugunu, uluslararası bir bilissel modelleme aracları kullanıcıları toplulugunun gorus¸ acısından incelemeye calıstık Incelemenin bir kısmı yazılımların genel kullanılabilirligine gore yapılırken, geri kalanı da bilissel modelleme sorunlarında ozellesmektedir. Sıklık ve baglılasım cozumlemeleri, bir yazılım turu olarak uygunluk ile bir bilissel modelleme aracı olarak uygunluk arasında onemli bir iliski oldugunu gostermektedir. Ozellikle aracın esnekligi, girdi ile cıktılarının sunumu ile bilissel modelleme aracının tasarım, gerceklestirme ve degerlendirme sureci arasında bir bagıntı gorulurken, bu surecler aracın asıl isle ilgisi olmayan fazladan is¸ler yapmak zorunda bırakması gibi olumsuz ozellikleriyle tersine bir baglılasım icindedirler. Calısmamız, bir bilis¸sel modelleme aracının aynı zamanda genel amac¸lı bir yazılım urunu olarak da degerlendirilebilecegini dogrulamakta ve arac¸ gelistiricileri icin ilerleme yonleriyle ilgili ipuc¸ları vermektedir. ¨
Özet (Çeviri)
This thesis evaluates several aspects of the cognitive modeling tools, using a questionnaire as the survey method. We try to assess the the suitability for cognitive modeling task of the cognitive modeling tools, from the perspective of international community of cognitive modeling tool users. Part of this assessment is done with respect to general usability of software and the rest is specialized for the cognitive modeling issues. Frequency and correlation analyses reveal that there is a significant 1 relationship between suitability as a software product and suitability as a cognitive modeling tool. Specifically, there are correlations between the features of the tool involving flexibility, presentation of input and output and the process of design, implementation and evaluation of a cognitive modeling tool, while these processes are negatively related to adversely effecting features of the tool, such as having to do extra tasks that are not related to the actual task. Our study confirms that a cognitive modeling tool can also be evaluated from the perspective of a general purpose software product, and also gives clues about directions for improvement to tool developers.