A secure wireless network architecture proposal to be used by governments in case of emergency situations
Olağanüstü durumlarda resmi kurumlar tarafından kullanılabilecek güvenli bir kablosuz ağ mimari önerisi
  1. Tez No: 201982
  2. Yazar: MUSTAFA AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİFE BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: WLAN, WMAN, 802.16, 802.11, Kablosuz Ağ Güvenliği, WLAN, WMAN, 802.16, 802.11, Wireless Security
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kablosuz ağ teknolojisi, hızlı gelisiminden ve fiyatlarının düsmesinden dolayı pek çok kurulus ve hatta ev kullanıcıları arasında yaygın olarak kullanılan bir ağ seçeneği haline gelmistir. Özel sektör tarafından yaygın kullanımına rağmen, güvenlik endiselerinden dolayı kablosuz ağlar, resmi kurumlar tarafından halen tercih edilmeyen bir alternatif konumundadır. Kablosuz ağlar, ilk baslarda pek çok güvenlik açıklarına sahip olmalarına rağmen, son zamanlardaki arastırma ve gelistirmelerle bu durum zamanla iyilesmis ve kablosuz ağlar saldırılara karsı çok daha dirençli hale gelmistir. Bu tezde, resmi kurumlar tarafından, kablo altyapısının elverissiz hale geldiği doğal afet ve savaslar gibi olağanüstü durumlarda, 802.11 (Wi-fi) ve 802.16 (WIMAX) kullanılarak tesis edilebilecek ve gizlilik derecesi olmayan bilgilerin değisimini sağlayacak güvenli bir kablosuz ağ mimarisi önerilecektir.
Özet (Çeviri)
Since wireless network technology has advanced swiftly and dropped in price, it became a widely used networking option among numerous organizations and even single home users. In spite of their widespread usage by private sector, wireless networks are still undesired alternative for the governments due to security concerns. Although wireless networks possessed lots of proven and documented security flaws at first, with the latest researches and developments this condition ameliorated by the time and wireless networks became much more robust to various security attacks. In this thesis, a secure wireless network architecture that will allow exchange of unclassified information, using 802.11 (Wi-fi) and 802.16 (WIMAX), will be proposed that could be established by governments in case of emergency situations, namely natural disasters or wars, where cable infrastructure becomes unavailable.