Örgü kavramı ve minumum geçişli 3-örgüler
Braid concept and minumum crossing with 3-braids
  1. Tez No: 202027
  2. Yazar: OSMAN KARTAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Örgü, Dügüm Teorisi, Artin Temsili, Wraplar, Braid, Knot Theory, Description of Artin
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez dört bölümden olusmaktadır. Birinci bölüm giris için ayrılmıstır. kinci bölümde bazı temel tanımlar ve kavramlar ile örgünün tanımı hakkında kısa bilgi verildi. Artin örgü temsili ve Konfigürasyon uzayına baglı tanımı verildi. Konfigürasyon uzayı incelendi. Üçüncü bölümde ise, N = 3 ifadesine yönelik bir algoritma irdelenecektir. n-bilesenli örgü verildigi zaman minimal uzunluga sahip, B, Artin örgü temsilini bulan algoritma için bir örnek verildi. Minimal geçisli örgü elde etme problemi notasyon olarak çözümde ve çizimde ekonomik yollar vermektedir. Artin örgü kelimesinin uzunlugu ile bahsedilen kavram örgü diyagramında verilen geçitlerin sayısıdır. Minimum geçit sayısı örgünün kompleksligiyle ilgili bir ölçüt verir. Fiziksel anlamda ise toplam manyetik alanların büyüklügünün tahmini için kullanılmaktadır. Dördüncü bölüm ise tartısma ve sonuç için ayrılmıstır.
Özet (Çeviri)
This work (thesis work) is classified into four sections. The first section is allocated to foreword. In second section some basic definitions and concepts also definition of braid with it are mentioned in brief. Braid description of Artin is introduced and definition of this description in related to configuration space is also made. We researched on that configuration space in this section too. In third section a algorithm based on N = 3 valve will be scrutinized. If a braid with component n is given, B braid description of Artin in minimal length sets an example for algorithm. The problem of obtaining minimal crossing braid offers as notation economical ways in solution and diagram. The concept denoted by length of word of Artin braid is the number of crossing in braid diagram. Minimum number of crossing sets a criteria of complexity of braid. It is used in physical sense for estimation purpose of size of complete magnetic surfaces. Last section is allocated to discussion and conclusion. ii