Karasuyun biyolojik parçalanabilirliğinin ortak besi maddesi etkisi ile iyileştirilmesi
Enhancement of biodegredability of olive mill effluent by co-digesting process
- Tez No: 202042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ AZBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Çevre Mühendisliği, Bioengineering, Biotechnology, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zeytinkarasuyu, peyniraltısuyu, tavuk atıı, anaerobik biyoteknoloji, biyogaz, OME, Chese whey, laying hen litter, anaerobic biotechnology, biogas
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Dünya zeytinya üretiminin ve tüketiminin % 75'i Avrupa Birlii Ülkeleri olmak üzere hemen hemen tamamına yakın bir kısmı Akdeniz ülkelerinde gerçekletirilmektedir. Bu ülkeler arasında Türkiye, spanya, talya ve Yunanistan'dan sonra en önemli zeytin üreticisi ülkeler arasındadır. Zeytinya üretimi sırasında yan ürün olarak pirina ve karasu olumaktadır. Çok yüksek bir organik kirlilik yüke sahip olan karasuyun alıcı ortamlara ve araziye hiçbir önlem alınmaksızın verilmesi sonucu ciddi çevre problemleri ile karı karıya kalınmaktadır. Karasuyun yüksek organik kirlilii yanında zeytin aaçlarında görülen periyodisite (var-yok yılı), çou yahanelerin küçük kapasiteli olması, ya üretimi yapılan iletmelerin geni bir corafik alana yayılıyor olması ve iletme kapasitesi ile karılatırıldıında ortaya çıkan yüksek arıtma maliyetleri nedeni ile karasu problemine halen ekonomik olarak uygulanabilirlii olan ve herkes tarafından kabul gören bir çözüm henüz gelitirilememitir. Bu çalıma kapsamında, yöresel olarak ciddi çevre problemleri yaratan ve zeytin karasuyu (ZKS) ile benzer özelliklere sahip yüksek KO, yüksek biyoenerji içerii, geni bir corafik alanda küçük iletmelerde küçük hacimlerde üretiliyor olması v.b.) olması nedeniyle peynir altı suyu (PAS) ve tavuk atıkları (TA) ile ortak anaerobik parçalanmanın uygulanabilirlii çalıılmıtır. Çalımalar laboratuar ölçeinde kesikli ve sürekli olmak üzere iki aamada yürütülmütür. Kesikli çalımalarda bazal ortam etkisi ; çalımaları bazal ortamlı ve bazal ortamsız olarak 2 ayrı set halinde incelenmesi ile tespit edilmitir. Kesikli çalımalarda kullanılan BMP (Biyokimyasal Metan Üretim Potansiyeli) prosedürü ile ZKS'nin PAS ve TA ile ortak parçalanmasının son derece avantajlı olduu anlaılmıtır. Özellikle TA ile yapılan denemelerde ZKS'de % 100'e varan biyogaz artıları ile anaerobik parçalanabilir-kullanılabilir KO oranının % 98 arttıı gözlemlenmitir. Bu artı ZKS ve PAS beraber kullanıldıında yine biyogaz üretiminde bir iyileme görülmü ancak biyogaz üretimindeki artı % 22 mertebesinde kalmıtır. Bazal ortam kullanılmasının ZKS ve PAS kullanılan denemede biyogaz oluumlarının %10-15 düzeyinde artıı saladıı ; ZKS ve TA kullanılan denemelerde ise ortak substrat kullanımının olumlu katkısı olmadıı gözlenmitir. Sürekli beslemeli laboratuar ölçekli biyoreaktörler kullanılarak proses konfigurasyonun KO giderim verimi üzerine etkisi ayrıca incelenmi, bu amaçla tek fazlı( asit ve metan reaksiyonları aynı tankta) ve iki fazlı (asit ve metan reaktörleri ayrı ayrı seri balı) olmak üzere anaerobik artlarda düzenekler kurulmu ve çalıtırılmıtır. KO giderimi açısından iki konfigurasyon arasında kayda deer bir fark gözlenmemitir.
Özet (Çeviri)
Olive oil is nearly totally produced in the Mediterranean region. %75 of the annual production in the world comes from European Union countries around the Mediterranean Sea. Within the olive growing countries in the mediterrian area Turkey is on the 4 th place after Spain, Italy and Greece. The production of olive oil leads to production of solid waste (called as olive cake), and liquid waste (called as olive mill wastewaste or black water) as a byproduct. Discharging the olive mill wastewater containing high organic content without any precautions contributes to environmental pollution. Olive mill has a high organic content furthermore many olive oil producing plants are small scale and they are widen tolarge geographical areas. For this reason the high costs of a wastewater treatment plants could not be paid by a small-scale plant itself. And a valid solution is not suggested yet. In tis study other agro-industrial wastewaters chese whey and chicken manures having the similar characteristics as like olive mill wastewater (high organic content, high bioenergy capacity,and small scale plants) are tried to be treated together anaerobically. Studies are executed in two parts; batch and continious. In batch studies effect of basal medium is investigated by executing trials in two parts ; with basal medium and without basal medium. By using BMP( biochemical methane production potential) prosedures co-digesting olive mill wastewater with chese whey and laying hen littter is understood to be very advantageous prosesses. Especially experiments made with laying hen litter the biogas production values increaded by nearly %100 and the anaerobic digestibility of COD values increased by %98. cheese whey is also seemed to be also an advantageous co- digesting wastewater because it makes an %22 increase in biogas production. By using basal medium in co-digesting OME with chese whey biogas production values are increased by %10-15 and on the other side in co-digesting OME with chicken manure any positive effect of adding basal medium is detected. Continious stirred lab scale reactors are examined in two process configurations ; single phase (acid+metan reactors at same tank) and 2 phase (acid and methane reactors are seperated and serially connected). Two configurations showed close characteristics to COD removal capacities.