Tarımda biyolojik savaşımda kullanılabilecek biyopreparat formuülasyonlarının büyük ölçekte üretilmesi
Optimisation of large scale production of some antagonistic bacterial bioformulations
  1. Tez No: 202062
  2. Yazar: TUĞBA ADIYAMAN KOLTUKSUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZİLET VARDAR SUKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Erwinia amylovora, Ate Yanıklıı, Pantoea agglomerans, biyoformulasyon, biyolojik savaım, kurutma, ölçek büyütme, Erwinia amylovora, Fire Blight, Pantoea agglomerans, bioformulation biological control, drying, scale up
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalımanın amacı; Armut Ate Yanıklıı hastalıı etmeni olan Erwinia amylovora'ya karı, etkinlii bilinen, Pantoea agglomerans (Erwinia herbicola) Eh-24 izolatının, büyük ölçekte biyokütle üretiminin optimize edilmesi ve biyopreparat formülasyonlarının üretilmesidir. Çalımada, antagonistik bakterinin geliebildii sentetik besiyerinin yanı sıra, sakkaroz, melas, dekstroz, Fruktoz 42, ısı etkisiyle parçalanmı bira mayası, peynir altı suyu ve süt tozu gibi daha ucuz ve kolay bulunabilir üretim ortamları da denenmitir. Sakkaroz ve bira mayası içeren ortamlar kullanılarak, düük maliyetle yüksek biyokütle miktarı elde edilmitir. Ortam optimizasyonunu takiben, 0,5 lt., 2,5 lt., 10 lt. ve 20 lt. hacimli karıtırmalı tank biyoreaktörler kullanılarak ölçek büyütme çalımaları yapılmıtır. Biyoreaktörlerde elde edilen biyokütle, Naalginat, talk gibi deiik katkı maddeleri ile karıtırılarak akıkan yataklı kurutucuda veya taıyıcı olarak sodyum glutamat (SG) ve hidroksi etil niasta (HEN) kullanılarak püskürtmeli kurutucuda kurutularak ya da liyofilize edilerek gelitirilen biyopreparat formulasyonlarının hastalık etmeni olan Erwinia amylovora üzerindeki yarı in vivo etkileri; Ham Armut Testi ile belirlenmitir. Akıkan yataklı kurutucuda 10 dakika süreyle kurutularak elde edilen en yüksek canlılık deerine sahip (2,0x108 kob/ml) biyoformulasyonun, E.amylovora enfeksiyonlarını tamamen engelleyerek, streptomisin kadar etkili olduu görülmütür. Ayrıca, 1,5x108 kob/ml canlılık deerine sahip olan, Sodyum glutamat (SG) ilave edilmi ve püskürtmeli kurutma yöntemiyle elde edilen formülasyon örneinin, streptomisin kadar etkili olduu ve hastalık enfeksiyonlarını engelledii gözlenirken, 1,0x108 kob/ml canlılık deerine sahip olan hidroksi etil niasta (HEN) içeren örnein ise hastalık belirtisi olan bakteriyel sızıntı ve ıslanmı görüntü verdii saptanmıtır. 1,0x 109 kob/ml deerine sahip olan Liyofilize (LYF) formülasyonun, pozitif kontrol ve streptomisin ile benzer ekilde hastalık enfeksiyonlarını engelledii belirlenmitir. Çalıma, E.amylovora enfeksiyonlarına karı etkin ve ekonomik olarak büyük çapta üretilebilen biyoformülasyonların ticarileme potansiyellerinin olduunu açıkça sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this work was to optimize the large scale biomass production and obtain bioformulations of Pantoea agglomerans (Erwinia herbicola) Eh-24 strain to be used against Fire Blight pathogen. Initially, the antagonistic bacteria were grown in synthetic medium. Subsequently, media containing commercial materials such as sucrose, molasses, dextrose, Fructose 42, heat disintegrated Baker?s Yeast, whey, milk powder were tested and high biomass titres were obtained at low cost. The scale-up studies were carried out following the optimization of growth conditions, using bioreactors of 0,5, 2,5, 10 and 20 litre volumes. Bioformulations were obtained by mixing the biomass produced in the bioreactors with different carriers such as sodium alginate, talk, sodium glutamate (SG) and hydroxy ethyl starch (HEN) and drying the mixture in fluidized bed drier,spray drier or by freeze ? drying it. The effectiveness of these bioformulations was against the infection agent Erwinia amylovora were tested using the immature pear test. It was observed that the bioformulation obtained from fluidized bed dryer (dried for ten minutes) yielded the highest viability ratio (2,0x108 cfu/ml) and was as effective as streptomycin hindering E.amylovora infections totally. Similarly, the bioformulation sample obtained by spray drying with sodium glutamate as additive and having a viability ratio of 1,5x108 cfu/ml was as effective as streptomycin. However, the sample with a viability ratio of 1,0x108 cfu/ml containing hydroxy ehyl starch exhibited. The study clearly demonstrates that large scale commercial production of effective bioformulations against the E. amylovora are economically feasible and have industrial potential.