Isparta Belediyesi atıksu arıtma tesisinde oluşan çamurların bertaraf stratejilerinin araştırılması
Investigation of disposal strategies for sludge produced in Isparta Municipality waste water treatment plant
- Tez No: 213388
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arıtma çamuru, Isparta, Arazide kullanma, sludge, Isparta, land application
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Isparta Evsel Atıksu Arıtma Tesisi mekanik, biyolojik ve çamur arıtma asamalarından meydana gelmektedir. Tesisin hidrolik kapasitesi, 38.000 m3/gün dür. Çamur arıtma asaması, ham çamur yogunlastırıcılar, ham çamur pompa istasyonu, çürütücü, çamur depolama tankları, 2 santrifüjlü çamur susuzlastırma istasyonu ve susuzlastırılan çamur için depolama alanından olusmaktadır. Isparta evsel atıksu arıtma tesisinde olusan çamurlar santrifüjlendikten sonra çamur geçici depolama sahasında depolanmaktadır. Bu kısmın alanı 5400 m2'dir. Depolama alanındaki mevcut çamur miktarı yaklasık olarak 10000 ton civarındadır. Tesiste üretilen çamurlar sürekli depolandıkları için yakın gelecekte mevcut depolama alanı kapasitesi yetersiz kalacaktır. Geçici depolama alanındaki arıtma çamurlarının katı madde degerleri %20-25 arasında seyretmekte olup ortalaması %22,5'tür. Çamurun bekleme süresi arttıgında ve yüzeye yaklastıkça KM degerleri artmaktadır. Arıtma tesisi laboratuarında 2003 ve 2004 yıllarında çürütücü içinden alınan numunelerde yapılan organik madde ölçümlerine göre OM muhtevalarındaki degisimler %65-75 seviyesinde olup ortalaması % 68,8'dir. Bu çalısmada, Isparta Atıksu arıtma tesisinde olusan çamurların özellikleri belirlenerek olusan biyogaz miktarları ve performansının yanında çamurun nihai bertarafı ile ilgili degerlendirmeler yapılmıstır. Bu baglamda arıtma çamurlarının Isparta'da kullanım potansiyeli olarak; katı atık düzenli depolama sahasında günlük örtü tabakası ve üst örtü tabakası olarak kullanım, tarımsal kullanım ve terkedilmis tas ve maden ocaklarında depolama olarak sıralanabilir. Bu çalısmada bu çamurların tarım alanlarına olası etkileri de dikkate alınarak kullanılabilecegi alanlar tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Isparta wastewater treatment plants consist of various treatment steps including mechanical, biological and sludge treatment. Hydraulic capacity of plant is 38.000 m3/d. Part of sludge treatment consist of raw sludge thickening, raw sludge pomp station, digester, sludge storage tank, 2 centrifuged sludge dewatering station and storage area for dewatered sludge. Sudges that product in Isparta wastewater treatment plant are centrifuged then it is deposited to temporary landfill area.where is 5400 m2 . amount of existing sludge in landfill area is approx. 10000 tons. Available landfill area will be inadequate due to Producted sludges in plant are always deposit in a same area. Amount of Solid matter in sewage sludge where product in temporary landfill area is around 20-25 % and mean amount is 22,5 %. When SRT increase and sludges come to near surface water, amount of solid matter increase. Organic matter of sludges in Digester is analysed in WWTP?s laboratory in 2003 and 2004 and amount of organic matter is approx. 65-75% and mean amount is 68,8%. beside of characteristic of sludges, performance and amount of biogas and dispsal of sludges strategies are determined in this work. So potential of usage sewage sludge can deposit in solid wastes lanfill area as a coverage level also it can be use in agricultural area or discarded Stone and mine areas as a deposit. Effects of these sludges on agricultural areas were discussed for using area in this study.