Mezbahalarda ISO 9000 kalite yönetim sistemi ve HACCP sisteminin entegre olarak kurulması, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Problems facing in the integration of ISO 9001:2000 quality management system and HACCP in abattoirs
  1. Tez No: 202063
  2. Yazar: TUĞBA ÇAĞLAYAN KILINÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mezbaha, Gıda Güvenliği, ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi, HACCP ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı, The abattoir, Food Safety ISO 9001 2000 Quality Management System, HACCP ISO 22000 Food Safety Management System
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu çalısmada mezbahalarda ISO 22000 Gıda Güvenliği Sisteminin kurulmasında karsılasılan sorunlar arastırılmıstır. Çalısma üç bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde, literatür arastırmasına dayalı olup ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi, HACCP Sistemi, ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi ve HACCP Sisteminin entegrasyonu, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi anlatılmıstır. ?kinci bölümde, örnek olarak seçilen bir mezbahada kurulan ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi sunulmustur. Üçüncü ve son bölümde ise, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin kurulması sırasında karsılasılan sorunlar incelenmis ve çözüm önerileri sunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, the faced problems while establishing ISO 22000 Food Security System in abattoirs are investigated. The study is consisted of three sections. The first chapter is based on literature research and ISO 9001:2000 Quality Management System, HACCP System, integration of ISO 9001: 2001 Quality Management System and HACCP System and also ISO 22000 Food Safety Management System is explained. In the second part, ISO 22000 Food Safety Management System which has been established in a real abattoir is presented. The problem that has been faced during the establishment of ISO 22000 Food Safety Management System is considered. In the third and final part, an evaluation is made and some solution proposals are presented.