Planar görüntülemede (201Tl) saçılma düzeltme tekniklerinin uygulanması
Application of the scatter correction techniques in the planar (201Tl) imaging
  1. Tez No: 202089
  2. Yazar: ERCAN TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNSELİ YAPRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 201Tl görüntüleme, Compton saçılması, saçılma düzeltmesi, görüntü kontrastı, uzaysal rezolüsyon, 201Tl imaging, Compton scattering, scatter correction, image contrast, spatial resolution
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Gama kameraların sınırlı sistem rezolüsyonu, görüntülerin saçılmı foton içermesine neden olarak kalitatif ve kantitatif görüntü kalitesini düürmektedir. Bu dorultuda, saçılma problemi nükleer tıp bünyesinde yaygın olarak kullanılan 201Tl ve 99mTc gibi düük enerjili radyoizotoplar için büyük önem taımakta ve saçılma düzeltme tekniklerinin uygulanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu çalımada, 201Tl ile planar görüntülemede Compton saçılma problemini gideren spektral analize dayalı 6 açık saçılma düzeltme teknii kullanılmıtır. Saçılma problemini gideren her bir teknik, görüntü kalitesini belirleyen, kontrast, sinyal/ gürültü oranı, uzaysal rezolüsyon ve saçılma kesri gibi fiziksel faktörler dikkate alınarak incelenmi ve rutin uygulamalar ile karılatırılmıtır. Sunulan çalımada elde edilen bulgular, 201Tl görüntülerine uygulanan spektral analize dayalı saçılma düzeltme yöntemlerinin, görüntü kontrastında önemli bir artı saladıını ve uzaysal rezolüsyonu iyiletirdiini göstermitir.
Özet (Çeviri)
The inclusion of scattered photons in the acquisition data due to the poor spatial resolution of the gamma camera contribute to the deterioration of image quality and quantative accuracy in nuclear medicine imaging. The scatter problem becomes considerable particularly for low energy radionuclides, such as 99mTc and 201Tl. For this reason scatter correction has to be performed in order to restore image quality and quantative accuracy. In this study, six explicit (spectral analysis) scatter correction methods for 201Tl have been evaluated and compared with conventional imaging technique. Each of six scatter correction methods have been tested for scatter fraction and spatial resolution on line source phantom studies. The contrast and signal-to-noise ratio changes induced by six explicit methods have been evaluated for hot and cold lesion phantom images. In the present study, it has been concluded that the application of scatter correction methods based on spectral analysis of 201Tl images improves image contrast significantly and spatial resolution slightly.