Nükleer görüntülemede spektral analize dayalı compton saçılması düzeltme yöntemleri
Compton scatter correction methods based on spectral analysis in nuclear imaging
  1. Tez No: 112702
  2. Yazar: KAMİL KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜNSELİ YAPRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Teknesyum-99m, Compton saçılması, saçılma düzeltmesi, lezyon dedeksiyonu, spektral analiz, Technetium-Ç^m, Compton scattering, scatter correction, lesion detection, spectral analysis
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Ill ÖZET NÜKLEER GÖRÜNTÜLEMEDE SPEKTRAL ANALİZE DAYALI COMPTON SAÇILMASI DÜZELTME YÖNTEMLERİ KÖSEOĞLU, Kamil Doktora Tezi, Nükleer Bilimler Enstitüsü, Nükleer Bilimler A.B.D. Danışman: Doç. Dr. Günseli YAPRAK Mayıs 2001, 163 sayfa Nükleer tıp görüntülemede kantitatif doğruluğu ve imaj kalitesini düşüren önemli kaynaklardan birisi hasta içinden fotonlann saçılmasıdır. Saçılmış fotonlar, öncelikle kontrastı düşürmekte ve uzaysal rezolüsyonu da zayıflatmaktadır. Fotonlann emisyon konumuna ilişkin olarak imaj içinde yanlış pozisyonlanmış olan saçılmış fotonlann varlığı kuantifıkasyonu etkilemektedir. Saçılma problemi, özellikle 20lTl ve 99nıTc gibi düşük enerjiler için büyük önem taşımaktadır. Düşük enerjilerde Compton saçılmasından dolayı, enerjideki değişim oldukça küçük olduğundan, konvensiyonel gama kameralar ile saçılmış fotonlardan saçılmamış olanların ayırt edilmesi mümkün olmamaktadır. Bu nedenle, kantitatif doğruluğu ve imaj kalitesini iyileştirmek için saçılma düzeltilmesi yapılması zorunlu olmaktadır. Sunulan çalışmada, Compton saçılma düzeltmesi için yedi açık düzeltme yöntemi incelenmiş ve konvansiyonel görüntüleme tekniği ile karşılaştınlmıştır. Her bir saçılma düzeltme yöntemi, sıcak ve soğukIV fantomlar üzerinde, planar imaj kontrastı ve sinyal gürültü oranını değerlendirmek için test edilmiştir. Ayrıca, uzaysal rezolüsyon da her bir düzeltme yöntemi için incelenmiştir. Son olarak, bu saçılma düzeltme yöntemlerinin görüntü kalitesi üzerindeki etkisi kemik tarama çalışmasında gösterilmiştir. Bu tez çalışmasında, spektral analizlere dayalı yedi açık saçılma düzeltme yöntemi "mTc görüntüleme çalışmalarına uygulanmıştır. Konvensiyonel görüntüleme ile karşılaştırıldığında, bu yöntemlerin görüntü kontrastını artırdığı ve uzaysal rezolüsyonu iyileştirdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPTON SCATTER CORRECTION METHODS BASED ON SPECTRAL ANALYSIS IN NUCLEAR IMAGING KÖSEO?LU, Kamil Thesis of Ph.D., Department of Nuclear Sciences (Physics) Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Günseli YAPRAK May 2001, 163 pages Scattering of photons within the patient is one of the major sources of degradation in image quality and quantitative accuracy in nuclear medicine imaging. Scattered photons primarily reduce contrast and also degrade spatial resolution. Quantitation is affected by the presence of scattered photons that are mispositioned in the image with respect to location of the emission of photons. The problems presented by scatter are particularly important for low energies, such as those of TI and 99mTc, where the change in energy due to Compton scatter is often small enough to prevent adequate discrimination of scattered photons from primary (i.e. nonscattered) photons using a conventional Na(Tl) gamma cameras. For this reason, scatter correction has to be performed in order to restore image quality and- quantitative accuracy. In this work, seven explicit (spectral analysis) scatter correction methods have been assessed and compared with conventional imaging technique. Each of seven scatter correction methods have been tested on hot and cold phantom studies to evaluate planar image contrast andVI signal-to-noise ratio. In addition, spatial resolution were also studied for each scatter correction methods. Finally, the effect of these scatter correction methods on quality of clinical images were demonstrated bone scans. In this thesis, seven explicit scatter correction methods for“'”Tc were found to provide improved image contrast and a slight improvement in spatial resolution when compared with conventional imaging.