Uzaysal modal lojikler
Spacial modal logics
  1. Tez No: 202091
  2. Yazar: AHMET HAMAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TERZİLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bisimulation, Peritopoloji, Kapanış Cebiri, Parçalanış, Fusion, Ağaç, Bisimulation, Peritopology, Closure Algebra, Dissectable, Fusion, Tree
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş ve Ön Bilgiler bölümleri dışında bu tez esas olarak üç bölümden oluşmaktadır. Üçüncü bölümde; Kripke çatıları ve topolojik çatılar için ortak bir genelleme olan peritopoloji kavramı işlenmiştir. Peritopoloji modal lojikte göz önünde bulundurulan her türden model biçimleri için olduğu kadar valuation, simulation, bisimulation ve çarpım v.b. kavramlarının birleştirilmesine ilişkin senteze olanak sağlar. Bu uzayların lojiği minimal normal lojik K dır. Dördüncü bölümde; McKinsey-Tarski'nin makalesi modern anlamda irdelenmiştir. Kapanış cebirleri bağlantılı, bağlantısız, iyi-bağlantılı, tamamen bağlantısız topolojik uzaylarla ilişkiledirilerek evrensel sonuçlara ulaşılmıştır. Makalede çoğu zaman kapalı ve anlaşılması zor olan ispatlar, yalın bir dille açıklığa kavuşturularak, iyileştirilmiş, geliştirilmiştir. Beşinci Bölümde; S4 lojiğinin T2 ağacına göre tamlığından hareket ederek van Benthem ve arkadaşları tarafından verilen S4 @ S4 fusion'u Q xQ ye göre tamdır sonucunun ispatı, özel etiketlemelere başvurularak ve farklı bir algoritma kullanılarak kolay bir biçimde yerine getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In addition to Introduction and Preliminaries, this thesis consists essentially of three chapters. In Chapter 3; the peritopology concept, which is a common generalization of Kripke frames and topological frames, is introduced. A peritopology allows an easy synthesis of all types models concidered in modal logic as well as a unification of vocabulary concerning valuations, simulations, bisimulation and products. The logic of those space is the minimal normal logic K. In Chapter 4; McKinsey-Tarski s paper is treated in a modern way. Certain universal results are obtained by linking up closure algebras with connected, disconnected, well-connected, and totally disconnected topological spaces. Proofs mostly implicit and difficult to grasp in the mentioned paper are improved by the use of a simple and precise language. In Chapter 5; starting with the completeness of S4 with respect to T2, the proof of the result The fusion S4 S4 is complete with respect to Q Q given in van Benthem and alias is easly established by means of a special labeling and a different algorithm.