Geçmişten günümüze Türk kültüründe ev bahçesi anlayışı üzerine araştırmalar
Researches on the house garden concept in Turkish culture, past to present
  1. Tez No: 202094
  2. Yazar: MELTEM WALLACE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN VECDİ KÜÇÜKERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Peyzaj Mimarlığı, Tarih, Botany, Landscape Architecture, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk bahçeleri, Osmanlı bahçeleri, Selçuklu bahçeleri, slam bahçeleri, bahçe tarihi, peyzaj mimarlıı tarihi, Turkish Gardens, Ottoman Gardens, Seljuk Gardens, slam gardens, history of gardens, history of landscape architecture
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Peyzaj mimarlıının her geçen gün önemi daha da anlaılan bir meslek dalı olması, daha salam ve daha geni bir bilgi talebine olan gereksinimi de beraberinde getirmektedir. Buna balı olarak peyzaj tasarımı tarihinin çok daha derinlemesine incelenmesi ve Türk kültüründe tarihsel olarak ulatıı noktanın bilinmesinde büyük bir gereklilik vardır. Bu yüksek lisans tezi ile tarih içinde Türk kültüründe ev bahçelerinin tasarımsal kimlii üzerine yapılmı çalımaları içeren bir aratırma hazırlanmıtır. Bu çalımada süreç olarak Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önceki dönemler temel alınmı ve öncelikle Batı Avrupa etkilerinin Osmanlı ev bahçesi kültürü üzerinde etkin olarak görülmeye balandıı 18.yüzyıl öncesine odaklanılmıtır. Mekânsal anlamda irdelenen Türk ev bahçeleri üzerine yapılmı olan aratırmalarda Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri dıında kalan bölgelere ait literartür bulunmadıı için çalıma, sözkonusu bu üç bölge ile sınırlı kalmıtır. Bu konuya yönelik yapılmı aratırmalar, sınırlı sayıda gerçeklemi olsa da her çalımacının ulamı olduu ortak nokta, Türklerin, Selçuklulardan itibaren doal peyzajı kullanarak, dönütürerek, ilevsel ve estetik tasarımlar ortaya çıkarmaları sonucu köklü bir bahçe kültürü oluturdukları yönündedir.
Özet (Çeviri)
Landscape Architecture is an occupation whose importance is becoming more obvious everyday, extending the need to demand a wider and more reliable body of information and knowledge. Therefore there is a great necessity for the examination of the history of Landscape Design to be understood at a deeper level, which acknowledges the historical extent of it?s reach in Turkish culture. This masters thesis has been conducted by reviewing research studies that take an historical look at the design identity of house gardens in Turkish culture. The historical time frame that proceeded the establishment of the Turkish Republic is considered in this study, with the main focus being on the pre-eighteenth century period, when Western European influences began to impact on Ottoman house garden culture. Research that has attempted to examine Turkish house gardens in a spatial context shows that there is no literature or record in this area out with the Marmara, Aegean and Mediterranean Regions, thus restricting this study to the aforementioned borders. Although a very limited number researches have been carried out on this subject every researcher has arrived at the same common conclusion, that from the Seljuk?s onwards Turks have created a well established garden culture by utilizing an transforming the natural landscape and in return creating functional and aesthetical designs.