Mesozooplankton otlama hızı ölçümleri için değiştirlmiş seyrelme denemeleri
Modification of dilution experiment for measurement of mesozooplankton grazing rate
  1. Tez No: 202095
  2. Yazar: MERT SAPANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHA BÜYÜKIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: zmir Körfezi, Seyrelme Teknigi, Ters Filtrasyon Teknigi, mesozooplankton, fitoplankton, otlama
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Dünyada 1982'den beri fitoplankton kommünitesi potansiyel büyüme hızı ve otlama hızı ölçümleri için seyrelme teknigi kullanılmaktadır. Bu çalısmada, Landry'nin teknigi çok fazla degistirilmeden, aynı prensiplere baglı kalınarak sadece mesozooplankton yogunlugunu arttırma yoluna gidilmistir. Bu çalısmanın amacı, mesozooplankton abundansı fazla olan verimli bölgelerde ters filtrasyon tekniginin seyrelme teknigine adapte edilmesi ile daha genis av konsantrasyonu aralıgında mikrozooplankton yanında mesozooplankton otlama hızlarının da elde edilmesi ve degistirilen metodun avantaj ve dezavantajlarının zmir Körfezi örneklerinde incelenmesidir. Yat Limanı istasyonunda 1 ile 6 hafta arasında degisen mesozooplankton otlama periyotları gözlenirken; Çigli istasyonunda 1 veya 2 haftalık periyotlar birbirini takip etmektedir.
Özet (Çeviri)
In the world, dilution technique is being used for measuring the grazing rate and growth rate of phytoplankton community since 1982. In this research increasing only mesozooplankton density depending on the same princibles not much changing Landry?s technique is put into practice. The aim of this research, getting mesozooplankton grazing rate as well as microzooplankton with adopting the reverse filtration technique into dilution technique in productive regions where mesozooplankton abundance is more and examining the advantages and disadvantages of the modified method in the examples of Izmir Bay. In the Yatch Port Station 1 to 6 weeks of mesozooplankton grazing periods can be observed; but on the other hand in Çigli Station, 1or 2 weeks of periods follow each other. KEYWORDS: Izmir Bay, Dilution Technique, Reverse Filtration Technique, mesozooplankton, phytoplankton, grazing