Kemer Baraj Gölü (Aydın) fitoplanktonunun incelenmesi
Investigation for phytoplankton of the Kemer Dam Lake (Aydın)
- Tez No: 202099
- Danışmanlar: PROF. DR. M. RUŞEN USTAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Kemer Baraj Gölü, Fitoplankton, Fitoplankton dinamigi, Su kalitesi, Türkiye, Kemer Baraj Gölü, Phytoplankton, Phytoplankton dynamics, Water quality, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kemer Baraj Gölü (Aydın)'nde gerçeklestirdigimiz bu çalısmada, baraj gölünün daha önce incelenmemis olan biyolojik ve fiziko-kimyasal özelliklerinin belirlenmesi, fitoplankton kompozisyonu ve mevsimsel degisiminin ortaya konulması amaçlanmıstır. Bu amaçla Aralık 2004-Kasım 2005 arasında gölde belirlenen 4 ayrı istasyondan aylık olarak su örnekleri ve fitoplankton örnekleri alınmıstır. Kemer Baraj Gölü'nde gerçeklestirilen çalısma sonucunda 33'ü Chlorophyta, 22'si Bacillariophyta, 10'u Cyanophyta, 7'si Euglenophyta, 4'ü Dinophyta ve 1'i Chrysophyta bölümlerine ait olmak üzere toplam 77 fitoplankton taksonu tespit edilmistir. Chlorophyta bölümüden Pediastrum simplex var. duodenarium çalısma boyunca dominant olan taksondur. Sonbahar aylarında fitoplankton takson sayısı ve yogunlugunda belirgin bir artıs gözlenmistir. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında Pediastrum simplex var. duodenarium asırı derecede çogalarak suyun yemyesil bir renge bürünmesine neden olmustur. II Kemer Baraj Gölü'nde incelenen fitoplankton kompozisyonu ve suyun fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre gölün oligo-mezotrof bir karakterde oldugu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
n this study that we performed in the Kemer Dam Lake (Aydın), we intent to display the composition of phytoplankton and its seasonal alternation and physcal, chemical and biological feature of the lake that have been not investigated before. For this purpose, we took water and phytoplankton samples from 4 different station between December 2004 and November 2005. As a result of this study, 77 taxa of phytoplankton have been identified in Kemer Dam Lake. 77 taxa of phytoplankton that we identified, belong to Chlorophyta (33), Bacillariophyta (22), Cyanophyta (10), Euglenophyta (7), Dinophyta (4), Chrysophyta (1). Pediastrum simplex var. duodenarium that belong to Chlorophyta, is the dominant taxon along the study. In autumn, a significiant increase have conditioned in the number of phytoplankton taxa and its density. Pediastrum simplex var. duodenarium made the water green by exceeding increase especially in September and October. II By the reason of the phytoplankton composition and the physical, chemical and biological featuries of water of the Kemer Dam Lake, we defined the lake as a oligo-mesotrophic.