Bazı brokkoli ve karnabahar çeşitlerinde verim depolama ve raf ömrü boyunca kalite değişimlerin belirlenmesi
Determination of changes in yield and quality during storage and shelf-life in some broccoli and cauliflower varieties
- Tez No: 202098
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN EŞİYOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Brokkoli, karnabahar, verim, raf ömrü, kalite, renk, klorofil, Broccoli, cauliflower, yield, shelf-life, quality, colour, chlorophyll
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bazı brokkoli ve karnabahar çeitlerinde verim, depolama ve raf ömrü boyunca kalite deiimlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülen bu çalımada Maraton F1 ve Tutku F1 brokoli çeitleri ile Baldo F1 ve Megan F1 karnabahar çeitlerine ait örneklerde depolama öncesi ve depolama sonrası bazı parametreler incelenmitir. 20 0C'de depolanan brokoli taçlarının klorofil a*, b* ve toplam klorofil miktarı depolama süresi ile deiirken, klorofil a* miktarında önemli azalmalar ölçülmütür. Vitamin C deeri çeitler ve depolama sürelerine balı olarak deikenlik göstermitir. Her iki çeitte de C vitamini miktarı depolamanın 1. gününde azalmı 2. günde artmı 3. günden itibaren azalmaya balamıtır. 7 0C'de depolanan brokoli taçlarının depolama süresi ile CIE a*, b*, c* deerlerinde farklı deiimler gözlenmi depo süresine balı olarak farklı sonuçlar elde edilmitir. Kalitenin depolama süresince giderek dütüü belirlenmitir. Karnabaharın 20 0C depolanmasında rengi ifade eden CIE L*, a*, b*, c* ve hue deerleri depolama sürelerine balı olarak farklı özellikler göstermitir. 7 0C'de CIE L*, a*, b*, c* ve hue deerleri depolama süresince azalmıtır. Vitamin C miktarı ise önce artmı daha sonra azalmıtır.7 0C'de aırlık kayıpları 20 0C'den az olmutur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the changes in yield and quality during storage and shelf-life periods in Maraton F1, Tutku F1 broccoli and Baldo F1, Megan F1 cauliflower varieties by examining some parameters of the samples taken before and after storage . The chlorophyll a, b and total values of broccoli florets changed during storage at 200C, and there were significant changes in chlorophyll a values. Vitamin C values changed with the varieties and storage duration. In both varieties, the amount of Vitamin C decreased on the 1st day of the storage, increased on the 2nd day, and declined starting by the 3rd day of storage. The CIE colour values, namely a*, b* and c*, of broccoli florets stored at 70C changed with the storage duration, and different results obtained depending on the storage duration. The quality declined with the advancing storage period. The CIE L*, a*, b*, c* and hue values of the cauliflowers stored at 200C had different properties depending on the storage duration. The CIE L*, a*, b*, c* and hue values decreased during the storage at 70C. The amount of Vitamin C declined following an increase. The weight losses were less in 70C than 200C.