Uyarlamalı ölçeklenebilir çok-bakışlı video kodlama ve akışlandırma
Adaptive scalable multi-view video coding and streaming
- Tez No: 202106
- Danışmanlar: PROF. DR. E. TURHAN TUNALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: stereo video kodlama, ölçeklenebilir video kodlama, çok-bakışlı video kodlama, nesnel stereo video kalite ölçüsü, stereo video akışlandırma, uyarlamalı bakışlararası hız tahsisi, stereo video coding, scalable video coding, multi-view video coding, objective stereo video quality measure, stereo video streaming, adaptive inter-view rate allocation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu tezde, JVT'nin SVC'yi H.264/AVC'nin ölçeklenebilir bir uzantısı olarak standardlaştırma çalışmaları sırasında geliştirdiği referans kodlayıcısı, stereo ve çok-bakışlı video kodlamaya genişletilmek suretiyle, SMVC adını verdiğimiz, ölçeklenebilir çok-bakışlı video kodlayıcı geliştirilmiştir. Bakışları birlikte SMVC ile kodlamanın ayrı ayrı SVC ile kodlamaktan daha iyi kodlama verimi getirdiği stereo ve çok-bakışlı videolar için gösterilmiştir. Stereo videolarda, ölçekleme seçeneklerinin seçiminin ve bakışlararası etkili hız tahsisinin oran-bozunum esasına dayalı yapılabilmesi için nesnel bir stereo kalite metriği önerilmiş ve kullanılmıştır. Eşit olmayan bakışlararası hız tahsisi yöntemi bilinen psiko-görsel gereğinden fazlalık teorisine dayandırılmıştır. İçerik uyarlamalı hız paylaşımı ve ağ uyarlamalı bakışlararası hız tahsisinin verimli bir şekilde gerçekleşebilmesi için SMVC'ye GoP bazında katman çekebilme yeteneği kazandırılmıştır. Geliştirilen hız uyarlamalı katman çekici modülü DCCP tabanlı bir akışlandırıcı ile birleştirilerek Internet üzerinden stereo videoların akışlandırılmasında sıklıkla değişen ağ kapasitesine göre video hızı uyarlaması yapılabildiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, a scalable multi-view video codec, which is called as SMVC, is developed by implementing stereo and multi-view video coding extension of the reference codec that JVT developed during standardization study of SVC as scalable extension of H.264/AVC. It has been demonstrated that, for stereo and multi-view videos, coding views together with SMVC achieves better compression efficiency than coding views independently with SVC. In order to perform scalability option selection and effective interview rate allocation in a rate-distortion optimized manner, an objective stereo video quality measure is proposed and utilized. Unequal inter-view rate allocation method is based on the well-known psycho-visual redundancy theory. SMVC has GoP-based layer extraction capability, thanks to this feature content, adaptive and network adaptive inter-view rate allocation is performed efficiently. The rate adaptive layer extractor module is embedded in a streamer using DCCP and it has been successfully demonstrated that video rate adaptation can be done according to instantaneous channel throughput.