Gömülü sistemler için platform bağımsız ve genişletilebilir bir yazılım geliştirme çerçevesi tasarımı
Platform independent and extensible software framework design for embedded systems
  1. Tez No: 202107
  2. Yazar: TANIL ERGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIZA CENK ERDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Gömülü Sistem, Yazılım Çerçevesi, Taşınabilirlik, Embedded Systems, Software Framework, Portability
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Teknolojinin hızla gelişmesi, gömülü sistemler geliştiren şirketlerin bu değişikliklere hızla adapte olmasını, sürekli yeni ürünler geliştirmesini gerektirmektedir. Alışılagelenden daha hızlı proje geliştirmek durumunda kalan gömülü sistem sektörünün, ileri yazılım tekniklerine yönelerek, yazılım tekniklerini gömülü sistemlerin kısıtlı imkanlarıyla birleştirmesi gerekmektedir. Bu çalışmada önerilen yazılım çerçevesi, gömülü sistemlerin farklılık gösteren donanım özellikleriyle ve gömülü sistemlerin kısıtlarıyla taşınabilirlik, genişletilebilirlik, esneklik gibi özellikleri birleştirerek klasik gömülü sistem yazılım geliştirme metodolojilerinin dışında farklı bir çözüm sunmaktadır. Geliştirilen yazılım çerçevesi, donanım soyutlama katmanının sağladığı taşınabilirlik özelliği ile gömülü sistem yazılımını donanım bağımlılıktan kurtarmakta, önerdiği modül mantığı ile gerektiğinde yeni birimler eklenebilmesi sayesinde kolaylıkla genişletilebilir kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Technology continues to advance day by day and companies that develop embedded systems need both to adapt to these changes very quickly and need to develop new projects accordingly. Embedded system companies, who need to finalize projects faster than they used to finish, have to combine advanced software techniques with limitations of embedded systems. Thus, advanced software engineering techniques need to be used in embedded system software development process. The software framework developed in this thesis combines the limitations of embedded systems with features such as portability, extensibility, platform independency to speed up the software development for embedded devices. The hardware abstraction layer of the developed software framework provides hardware independency, while the ?software modules? approach, which makes it easy to add new modules whenever needed, provides extensibility.