Farklı model ve dikim özelliklerinin giyim konforuna etkisi
The effects of different model and sewing features on clothing comfort
  1. Tez No: 202105
  2. Yazar: EMİNE UTKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYNET ÖNDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Giyim konforu, Ergonomi bilimi, Antropometri bilimi, hasta giysileri, Anthropometry, Ergonomics, Clothing comfort, patient garments
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu arastırmada, cerrahi operasyonlardan sonra hastaların giyebileceği uygun model, malzeme ve dikim özelliklerine sahip, giyim konforu açısından en islevsel gecelik ve tulum giysileri arastırılmıstır. Bu amaçla Antropometri bilimi, Ergonomi bilimi, Giyim konforu, Giyim konforunu etkileyen faktörler, Ergonomi ve Antropometri Bilimleri ile Giyim Konforu arasındaki iliski, cerrahi operasyon türleri ve hasta giysilerinden beklenen özellikler hakkında genis kapsamlı bir arastırma yapılmıstır. Bununla birlikte, cerrahi operasyonlardan sonra hastaların sağlık ve giyim konforu beklentileri ve bu beklentileri karsılayabilecek giysilerin model, malzeme ve dikim özellikleri belirlenerek hasta giysileri üzerine detaylı giysi analizlerine yer verilmistir. 2 adet bayan geceliği, 2 adet erkek geceliği ayrıca erkek ve bayanların giyebileceği 1 adet tulum incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, for after surgical operations, it is researched, the patient garments ( nightdress and overalls) which has suitable model, material and sewing properties and the best functional in terms of clothing comfort. With this purpose, an extensive reserach has been investigated which clarifies the features that effects of anthropometry, ergonomics sciences and clothing comfort, the relationship between them, kinds of surgical operations and expected characteristics from patient garments. In addition to this, there is also a detailed garment analysis about patient clothes. It is determined patient?s expectations about health and clothing comfort after surgical operations and researched the garments? model, material and sewing features which will meet them. Two different types of women and men nightdresses, one unisex overalls are studied.