Ctenopharyngodon idella (valenciennes, 1844)'nın büyüme, yem değerlendirme ve et kalitesine farklı protein/enerji düzeylerine sahip rasyonların etkileri
Effects of different dietary protein/energy ratios on growth, feed utilization and meat quality of Ctenopharyngodon idella (valenciennes, 1844)
  1. Tez No: 202194
  2. Yazar: ÖZDEN YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN KÖPRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Ctenopharyngodon, yavru, yem, protein/enerji oranı, büyüme, yem değerlendirme, sindirim, Ctenopharyngodon idella, fry, diet, protein/energy ratio, growth, feed utilization, digestibility
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada, farklı protein/enerji düzeylerine sahip rasyonların Ctenopharyngodon idella yavrularının büyüme (ağırlık artışı, oransal büyüme, ağırlıkça günlük spesifik büyüme oranı, kondisyon faktörü, viserosomatik indeks), yem değerlendirme (yem tüketimi, yem dönüşüm oranı, protein etkinlik oranı, protein değerlendirme indeksi, deneme yemlerindeki besin maddeleri ve enerjinin sindirilme oranları) ve et kalitesine (ham protein, yağ, kül, lif, azotsuz öz madde, su ve enerji düzeyleri) olan etkileri araştırıldı. Bu amaçla, protein/lipit oranları 30/10, 30/15, 30/20, %35/10, 35/15, 35/20, 40/10, 40/15 ve 40/20 olan sırasıyla 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 9 nolu deneme yemleri oluşturuldu. Denemeler üç tekrar halinde gerçekleştirildi. Balıklara yemleme katsayısı ve canlı ağırlıkları dikkate alınarak hesaplanan yem miktarı, 22±2 oC su sıcaklığında, günde üç öğün halinde olmak üzere 5 ay süreyle verildi. Çalışmanın sonucunda deneme gruplarının; canlı ağırlık artışı, oransal büyüme, ağırlıkça günlük spesifik büyüme oranı, kondisyon faktörü, viserosomatik indeks, yem tüketimi, yem dönüşüm oranı, protein etkinlik oranı, protein değerlendirme indeksi ve 1 kg balık üretimi için yem maliyetleri arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulundu (p0,05). Ayrıca araştırma gruplarındaki balık etlerinin ham yağ, kül, lif ve azotsuz öz madde oranları arasındaki farklılıkların önemli (p0,05) olduğu belirlendi. En iyi sonuçların sağlandığı 6 nolu yemdeki sindirilebilir protein oranının %32,72, sindirilebilir enerji miktarının 3565 kcal/kg ve sindirilebilir protein/sindirilebilir enerji oranının ise 91,78 mg/kcal olduğu saptandı. Bu çalışmada elde edilen verilerin ışığı altında, yemdeki protein düzeyinin artışına bağlı olarak C. idella yavrularının enerji ihtiyacının da yükseldiği; bununla birlikte, yemde %32,72 oranında sindirilebilir protein ve 3565 kcal/kg sindirilebilir enerji bulunması gerektiği, ayrıca buna bağlı olarak yemdeki optimal sindirilebilir protein/sindirilebilir enerji oranının 91,78 mg/kcal olması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of different dietary protein/energy ratios on the growth (live weight gain, relative growth rate, daily spesific growth rate, condition factor and vicerosomatic index), feed utilization (feed intake, feed conversion ratio, protein efficiency ratio, protein productive value, apparent digestibility ratios of nutrients and energy in the experimental feeds) and meat quality (crude protein, fat, ash, fiber, nitrogen free extract, moisture and total energy) of fry Ctenopharyngodon idella were investigated. For this purpose, experimental diets 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 and 9 were prepared at the protein/lipid ratios 30/10, 30/15, 30/20, %35/10, 35/15, 35/20, 40/10, 40/15 and 40/20, respectively. Three replicates were conducted for each trials. Feeding rate was calculated as the feeding coefficient and percentage of the live weight was given to fishes three times in a day during 5 months at 22±2 oC of water temperature. At the end of this study, there was a significant differences between experimental groups in the live weight gain, relative growth rate, daily spesific growth rate, condition factor, feed intake, feed conversion ratio, protein efficiency ratio, protein productive value and feed costs for 1 kg fish produce (p0.05). There was a significant differences between the crude fat, ash, fiber and nitrogen free extract values in the fish meat of the experimental groups (p0.05). It was determined that the 6 numbered diet obtained best results was contained 32.72% digestible protein, 3565 kcal/kg digestible energy and 91.78 mg/kcal digestible protein/digestible energy ratio. Under the light of this study, it is concluded that an increase in the protein level of diet causes an increase in the energy requirement of fry C. idella. In addition, it was found that the diet of fry C. idella has to constitute 32.72 % of digestible protein and 3565 kcal/kg digestible energy. Moreover, it was also found that optimal digestible protein/digestible energy ratio in diet must be 91.78 mg/kcal.