Tekirdağ ili atmosferik polenleri üzerinde incelemeler
Investigations on airborne pollen grains in the atmosphere of Tekirdağ
  1. Tez No: 202315
  2. Yazar: PERİHAN ERKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM BIÇAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Polen, Tekirdağ, Pollen, Tekirdağ
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Tekirdağ İli atmosferinde Ocak 2002 ve Ocak 2004 tarihleri arasında yürüttüğümüz aeropalinolojik araştırmada, Durham cihazı kullanılmış ve gravimetrik yönteme dayalı bir çalışma yapılmıştır. Cihazdan haftalık olarak alınan preparatlar sayılarak, cm2' ye düşen polen miktarları hesaplanmıştır. Araştırmamızın devam ettiği iki yıl boyunca, 45 taksona ait toplam 7183 adet polen sayılmıştır. Bu taksonların 25 tanesi odunsu bitkilere ait polenler, 20 tanesi ise otsu bitkilere ait polenlerdir. Ayrıca çalışmamızda teşhis edilememiş çok az miktarda (2 adet) polen de görülmüştür. Araştırmamızın ilk yılı olan 2002 yılında cm2' de 3462 adet polen, 2003 yılında ise cm2' de 3721 adet polen sayılmıştır. Toplam polen miktarının % 64.09' unu odunsu, % 35.88' ini ise otsu bitkilere ait polenler oluşturmuştur. Tekirdağ İli atmosferinde en sık rastlanılan polen taksonları sıralanacak olursa;Cupressaceae/Taxaceae, Pinus spp., Graminae, Chenopodiaceae/Amaranthaceae, Quercus spp., Xanthium spp., Juglans spp., Platanus spp., Aesculus spp., Fraxinus spp., Oleaceae, Salix spp., Plantago spp., Rumex spp., Artemisia spp., Betulaceae olarak tespit edilmiştir. En fazla polen ise her iki yılda da Mayıs ayında görülmüştür.
Özet (Çeviri)
A continuous aeropalynological survey of the atmosphere of Tekirdağ was carried out from January 2002 to January 2004 by means of the gravimetric method using Durham apparatus. Weekly pollen grains in per cm2 were calculated. During two years, a total of 7183 pollen grains/cm2 which belong to 45 taxa, 25 taxa of total belong to arboreal (AP) and 20 of total non-arboreal (NAP) plants, and unidentified pollen grains (2 pollen) were recorded. In 2002, 3462 pollen grains and in 2003, 3721 pollen grains were recorded. Total pollen grains consisted of 64.09 % grains from arboreal plants, 35.88 % grains from non-arboreal plants. Pollen from the following taxa we also found to be prevalent in the atmosphere of Tekirdağ; Cupressaceae/Taxaceae, Pinus spp., Graminae, Chenopodiaceae/Amaranthaceae, Quercus spp., Xanthium spp., Juglans spp., Platanus spp., Aesculus spp., Fraxinus spp., Oleaceae, Salix spp., Plantago spp., Rumex spp., Artemisia spp., Betulaceae.