߯ parçacıklarının internal bremsstrahlung spektrumlarının analizi
The analysis of internal bremsstrahlung spectra of ߯ particles
  1. Tez No: 202343
  2. Yazar: EKREM ALMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CENGİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyofizik, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Nükleer Mühendislik, Biophysics, Physics and Physics Engineering, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Internal Bremsstrahlung, NaI(Tl) Detektör Cevap Fonksiyonu, Spektrum Soyma Bslemi, Internal Bremsstrahlung, Detector Response Functions of NaI(Tl), Unfolding
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
90Sr-90Y beta kaynagından ve nötrino parçacıgı ile birlikte yayınlanan internal bremsstrahlung (IB) fotonlarının enerji spektrumu 2x2? NaI(Tl) detektörü kullanılarak 10-1710 keV enerji aralıgında ölçülmüstür. Detektöre ait cevap fonksiyonlarının olusturulabilmesi için, detektöre ait ayırma gücü, pik-toplam oranı ve tüm enerji pik verimi 2x2? NaI(Tl) sintilasyon detektörü için elde edilmistir. 3x3? NaI(Tl) detektörü için literatürde verilen cevap spektrumları ayrıstırılarak da 32P, 85Kr ve 143Pr, kaynaklarının IB spektrumları elde edilmistir. 3x3? NaI(Tl) detektöre ait ayırma gücü, pik/toplam oranı literatürden ve toplam verim degerleri analitik olarak tarafımızdan elde edilmistir. 2x2? ve 3x3? NaI(Tl) detektör cevap fonksiyonları, detektör verimi, piktoplam oranı ve ayırma gücü kullanılarak basit bir Monte Carlo yaklasımı ile olusturulmustur. Bu Monte Carlo yaklasımı kullanılarak elde edilen cevap fonksiyonlarının, 1400 keV'e kadarlık gamma enerjilerinde geçerli oldugu, deneysel cevap fonksiyonları ile karsılastırılarak görülmüstür. IB spektrumlarının elde edilmesi için uç enerji noktasından geriye dogru soyma islemi sunulmustur. 90Sr-90Y beta kaynagından yayınlanan IB spektrumları sunulan yöntemle elde edilmistir. Ayrıca literatürdeki çesitli soyma iterasyon yöntemleri kullanılarak, 32P, 85Kr ve 143Pr beta kaynaklarının, literatürde verilen 3x3?NaI(Tl) detektörü deneysel cevap spektrumları ayrıstırılarak, IB spektrumları elde edilmistir. Gelistirdigimiz ve literatürdeki soyma yöntemleri ile elde edilen sonuçlar, Knipp Uhlenbeck ve Bloch (KUB) teorisi ile karsılastırılmıstır. Elde edilen sonuçlar, spektrumların orta enerji bölgelerine kadar teorik degerlerle uyusmaktadır.
Özet (Çeviri)
The internal bremsstrahlung (IB) photon spectrum accompanying with and neutrino particles emitted from 90Sr-90Y beta source in equilibrium is measured experimentally with the 2x2? NaI(Tl) detector in the energy range of 10-1710 keV. The response functions of a 2x2? NaI(Tl) scintillation detector to photons in the energy up to 1400 keV, were calculated by means of a simple approximation. Response functions are determined by the detector resolution, peak to total ratios and the full energy peak efficiency for 2x2? NaI(Tl) scintillation detector. The IB spectra are obtained by unfolding the response functions from the beta spectra of 32P, 85Kr and 143Pr which are taken from the literature for 3x3? NaI(Tl) scintillation detector. Detector resolution, peak to total ratio are taken from the literature and the total efficiency is calculated by analytically for the 3x3? NaI(Tl) scintillation detector. Using the determined detector parameters for 2x2? and 3x3? NaI(Tl) response functions are calculated through a simple Monte Carlo approximation. To approve the validity of this approximation, calculated response functions of various radioactive point source are compared with experiment values for 2x2? NaI(Tl) and the literature values for 3x3? NaI(Tl) detector up to 1400 keV energy range. IB spectrum of 90Sr-90Y beta source obtained from a new spectrum stripping technique that we develop for the unfolding of IB spectra. Also several iteration techniques are applied to unfold the IB spectrum of 32P, 85Kr ve 143Pr radioactive beta sources. Both obtained unfolded spectra from new stripping and the other iteration techniques are compared with Knipp, Uhlenbeck and Bloch (KUB) theory. Up to intermediate energy range there are agreements, and in the upper energy limits, there are discrepancies between the theory and unfolded spectra.