Şekil analizinde ince levha yöntemi ve uygulaması
Thin plate spline in shape analysis and its application
- Tez No: 202342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: şekil, şekil analizi, procrustes analizi, ana bileşenler analizi, deformasyon, şekil değişkenliği, ince levha yöntemi, shape, shape analysis, procrustes analysis, principal component analysis, deformation, shape variability, thin plate spline
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tezde; şekil kavramı tanımlanmış ve şekil analizinde procrustes analizi, ana bileşenler analizi ve özellikle ince levha yöntemi ele alınmıştır. Bir nesnenin şeklinin tanımlanması procrustes analizi ile gerçekleşirken şeklin değişkenliğinin yorumu ana bileşenler analizi ile elde edilmektedir. Bir şekilden diğer bir şekle dönüşümler geniş ölçekli ve küçük ölçekli deformasyonları içerir. İnce levha yöntemi şekil deformasyonunun ayrışımını vererek şekil değişikliğinin yorumlanmasını sağlar. Yöntemin bir uygulaması olarak, 80 adet denekten hem sağ el hem de sol el ile Bursa ilinin harflerinin büyük harflerle yazılması istenmiştir ve her bir harfin şekli ince levha yönteminin bileşenleri ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis; the definition of shape is given and procrustes analysis, principal component analysis and particularly thin plate spline method are considered in shape analysis. A thin plate spline transformation from one shape to another will involve some large scale deformations and some small scale deformations. It serves the decomposition of deformation and the interpretation of shape change. As an application of method, we asked 80 people to write the characters of BURSA with their both hands and we analyzed all of the characters with components of thin plate spline.