Effects of waste water irrigation on groundwater quality
Atık su ile sulamanın yeraltı suyu kalitesi üzerinde etkileri
  1. Tez No: 202426
  2. Yazar: DENİZ ULAŞ DOĞANLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN TÜRKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yeraltısuyu, atıksu geri kullanımı, sulama, Groundwater, wastewater reuse, irrigation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yeraltısuyu, tüm dünyada önemli bir tatlı su kaynagı olup endüstriyel, evsel ve tarımsal amaçlarla kullanılmaktadır. Düsük maliyeti ve yüksek kaliteli (yüzeysel sulara göre) olması nedeniyle tercih edilmektedir. Yeraltısuları, yenilenebilir olmalarına ragmen tükenmez kaynaklar degillerdir. Tüm dünyadaki su kıtlıgı, insanları alternatif kaynaklar bulmaya zorlamaktadır. Bu kaynaklardan biri arıtılmıs atıksu ile sulama yapmaktır; ancak bu çözümün, yeraltısuyu kalitesine olumsuz etkileri olabilmektedir. Bu çalısmada, Menemen Ovası'nın zmir Büyüksehir Belediyesi Evsel Atıksu Arıtma Tesisi çıkıs suları ile sulanmasının yeraltısuyu kalitesi üzerine etkileri incelenmeye çalısılmıstır. Arıtma tesisi çıkıs suyunun klorür konsantrasyonu yaklasık 2,000 mg/L'dir. Ovadaki akiferin kirlenmeye duyarlı oldugu tespit edilmistir. Arıtma tesis çıkıs suyu, yeraltısuyunda klorür konsantrasyonunun artmasına sebep olabilir. Arıtma tesisi çıkıs suyunun Gediz Nehri suyu ile seyreltilmesi çözüm olarak düsünülebilir; ancak Gediz Nehri'nin suyu, Kıta çi Su Kaynakları Sınıflandırması'na gore dördüncü sınıf sudur. Bu amaçla, olası seyreltme oranları hesaplanmıs ve sonuçlar degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
Groundwater is an important fresh water source all over the world. It is used for industrial, domestic and agricultural purposes. Because of its lower cost and higher quality (compared with surface water), groundwater is a preferable resource. Although groundwater resources are replenishable; they are not inexhaustible. Water scarcity around the world force people to find alternative sources. One of these alternative sources is irrigation with treated wastewater, but this solution has some negative effects on groundwater quality. In this study, effects of irrigation with zmir Municipality Wastewater Treatment Plant effluent water on Menemen Plain groundwater are tried to be determined. Treatment plant?s effluent contains about 2,000 mg/L chloride concentration. Aquifer in the plain is determined as vulnerable for pollution. Treatment plant?s effluent may cause chloride concentration increase in groundwater. Dilution with Gediz River may be thought as a solution but Gediz River?s water is fourth class according to Quality Criteria of Inland Water Resources Classification. On this respect, possible dilution ratios are calculated and results are evaluated.