Non-linear stress analysis in pin joints
Pimli bağlantılarda lineer olmayan gerilme analizi
  1. Tez No: 202425
  2. Yazar: RAMAZAN SİYAHKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR SAYMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tabakalı kompozit plaka, cam elyaf-epoksi, hasar yükü, hasar modu, ön yükleme, Laminated composite plate, glass-epoxy, failure strength, failure mode, preload
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı, bir rondela ile ön yükleme uygulanmış dairesel delik üzerindeki saplamayla ilişkilendirilmiş cam epoksi tabakalı kompozit plakadaki hasar modu ve hasar yükünün incelenmesidir. Ön yükleme uygulanmayan deneylerde plakanın deliği, rijit bir pim tarafından çekme yüküne maruz kalmıştır. Çalışmanın deneysel kısmında, ön yükleme momenti; (0, 2,5 ve 5 Nm), daire merkezinin plakanın sonuna uzaklığı; 1 den 5'e kadar ve plaka genişliğinin çapa oranı; 2 den 5'e kadar alınmıştır. Ek olarak 4 farklı tabakalı kompozit plaka oryantasyonu incelenmiştir. Hasar analizi hem nümerik hem de deneysel olarak yapılmıştır. Bunun yanı sıra, üretilen kompozit malzemenin mekanik özellikleri standart testler ile belirlenmiştir. Bu çalışmaların sonuçlarına göre, hasar yükünün; M, E'nin D'ye oranı, W'nin D'ye oranlarının artışıyla arttığı, ayrıca M (0, 2,5, 5 Nm), E'nin D'ye oranı (2, 3, 4, 5) ve W'nin D'ye oranı (5) iken tam yatak gerilmesinin oluştuğu gözlemlenmiştir. E'nin D'ye oranı 1 olduğunda tüm parametrelerde kayma hasarının oluştuğu görülmüştür. Nümerik çalışma için Lusas sonlu elemanlar programı kullanılmıştır. Maksimum hasar yükü, lineer olmayan analiz yöntemi ve Hashin hasar kriteri kullanılarak hesaplanmıştır. Nümerik ve deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında, sonuçlar arasında iyi bir uyum olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The scope of this study is to investigate the failure load, failure mode and bearing strength in a glass epoxy laminated composite plate carried out by a bolt impacted by a preload and washer on a circular hole. During experiment processes without a preload moment the hole of the plate exposed to a traction force by a rigid pin. Parametric studies were carried out by experiments to obtain the effects of joint geometry and preload moment on the failure load and failure mode. The preload moment, end distance to diameter ratio and width to diameter ratio are chosen from 0, 2.5 and 5 Nm, from 1 to 5 and from 2 to 5, respectively. In addition, 4 different laminated composite plates were also investigated as changing of orientation angle. The failure analysis was carried out both numerically and experimentally. Additionally, mechanical properties of laminated composite material are measured using standard test methods. According to results of present study, it was examined that with increasing of M, E over D, W over D the bearing strength increases; and when M 0, 2.5 and 5 Nm, E over D 2, 3, 4, 5 and W over D 5 full bearing mode were occurred. Meanwhile E over D is equal to 1 the failure mode was constantly as shear-out mode for all parameters. Numerical study was performed using LUSAS finite element code. Maximum failure load was calculated with non-linear analysis and using Hashin failure criteria. When it was done a comparison between numerical and experimental results, a good agreement was observed.